BOGOTA - Het Nederlandse echtpaar dat enkele weken geleden werd aangehouden op verdenking van illegale adoptie, moet in de gevangenis blijven in afwachting van het proces. Dat zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in het Zuid-Amerikaanse land.

De biologische moeder van de baby mag de gevangenis gedurende zes maanden verlaten, omdat ze voor haar kind moet kunnen zorgen. De baby verblijft bij de Colombiaanse kinderbescherming.

DNA

Het Nederlandse echtpaar, Arthur en Luz Estela B., werd aangehouden op het vliegveld van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá, toen het met de baby het land wilde verlaten. Arthur B. beweert de biologische vader van de baby te zijn. Er wordt een DNA-onderzoek verricht. Naar verwachting is over een week de uitslag bekend.

Tip

De politie kwam het paar op het spoor na een tip over babyhandel. Jonge moeders in de stad Ibagué, vier uur rijden ten zuidwesten van Bogotá, zouden ertoe worden overgehaald om hun pasgeboren baby's tegen betaling af te staan. Mede door telefoontaps kon de politie Luz Estela en Arthur B. achterhalen, aldus de woordvoerster van het OM.

Vrijwillig

Volgens Daphne de Graaf, een advocate van het paar, is er geen sprake van illegale adoptie. De biologische moeder, Viviana R., zou vrijwillig en zonder betaling het kind aan Arthur B. hebben afgestaan omdat ze zelf geen geld heeft om het op te voeden.