PARIJS/ABIDJAN - Frankrijk heeft troepenversterkingen naar het West-Afrikaanse Ivoorkust gestuurd.

De militairen moeten in het vroegere Franse gebied "de veiligheid van de Fransen en de internationale gemeenschap verzekeren". In Ivoorkust wonen ongeveer 20.000 Fransen. In de belangrijkste stad, Abidjan, zijn al zeshonderd Fransen gelegerd.

Rebellie

Sinds donderdag woeden in het West-Afrikaanse land gevechten tussen het regeringsleger en opstandige militairen, die tot hun rebellie waren aangezet door de vroegere machthebber Robert Gueï.

In Abidjan is het inmiddels rustig, maar in het binnenland breiden de gevechten zich uit. De opstand heeft volgens een bron binnen het leger aan zeker 270 mensen het leven gekost. Honderden mensen zijn gewond. Een van de slachtoffers is Gueï zelf, die op de eerste dag van de opstand omkwam.

De rebellen hebben Bouaké, met ongeveer 500.000 inwoners de tweede stad van Ivoorkust, nog altijd in handen. Zij zouden ook de noordelijke stad Korhogo nog bezet houden. Vanuit Bouaké zijn opstandelingen op weg naar Abidjan. De regering heeft vanuit Abidjan militairen gestuurd om de opstandelingen tegen te houden.

Jongeren

De rebellen hebben in Bouaké volgens getuigen talrijke jongeren gerekruteerd en van wapens voorzien. Premier Affi N'Guessan heeft die jongeren opgeroepen hun wapens neer te leggen, of die "tegen de aanvallers te gebruiken".

Overleg

Anderzijds lijken zowel N'Guessan als de rebellen bereid tot overleg. De premier zei zaterdag dat hij de situatie van de muiters wil bestuderen, mits zij de wapens neerleggen. De opstandelingen hebben vanuit Bouaké Frankrijk gevraagd te bemiddelen.

Intussen worden de aanwijzingen sterker dat een deel van de opstandelingen uit het buitenland komt. Ooggetuigen hebben gemeld dat er Engelstalige mannen in uniform in het land zijn. In Ivoorkust wordt Frans gesproken. Diplomatieke bronnen zeggen dat de Engelstalige mannen mogelijk uit Liberia komen.

Regeringsfunctionarissen echter verdenken het noordelijke buurland Burkina Fasso, eveneens een vroegere Franse kolonie, van steun aan de opstandelingen. In reachtie op deze beschuldigingen hebben militairen in Abidjan hutten van immigranten uit het buurland in brand gestoken. De relatie tussen beide landen is slecht. Ivoorkust beschuldigt al langer Burkina Fasso ervan onderdak te bieden aan rebellen die op de val van het Ivoriaanse bewind uit zijn.