GRONINGEN - Groningers gaan van alle Nederlanders het minst vaak naar de tandarts. Dat blijkt uit cijfers die de GGD Groningen dinsdag presenteerde. Slechts 69 procent van de Groningers gaat trouw naar de tandarts voor een halfjaarlijkse controle. Het landelijk gemiddelde ligt op 76 procent.

Steekproefsgewijs onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat 53 procent van de Groningse kinderen in groep 2 en 6 geen gaaf gebit heeft. Vooral de lakse rol van de ouders speelt hierbij volgens de GGD een rol. Die zet daarom met de Hanzehogeschool Groningen een campagne op om ouders via het consultatiebureau en kinderen via zogenoemde poetslessen op scholen beter bewust te maken van het belang van goede mondverzorging.

Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen pas naar de tandarts gaan als er al gaatjes zijn. "Er zijn kinderen die op 3-jarige leeftijd hun hele melkgebit al moeten missen, omdat het compleet is aangetast", aldus een woordvoerder van de GGD. "Een bezoekje aan de tandarts is dan al een gepasseerd station. Wat dan nog rest, is de kaakchirurg."