UTRECHT - Het aantal zwartrijders in de trein is sinds de invoering van het boetebeleid fors gedaald. Sinds 1 oktober hebben de conducteurs 40 procent minder reizigers betrapt, die zonder geldig kaartje in de trein zitten. Dat maakten de Nederlandse Spoorwegen dinsdag bekend.

Deze resultaten overtreffen de eigen verwachtingen van de NS, die rekenden op een vijfde minder zwartrijders. "Blijkbaar kopen calculerende zwartrijders nu wèl vooraf een kaartje", aldus de NS. Sinds de invoering van het boetebeleid kunnen reizigers niet langer onderweg een kaartje in de trein kopen. Per dag stappen nu nog tussen de duizend en 2000 mensen in die geen geldig treinkaartje hebben.

Geldige reden

Een deel van de betrapte zwartrijders - 15 tot 20 procent - blijkt in de praktijk een geldige reden te hebben om zonder vervoersbewijs te reizen. Zij hebben bijvoorbeeld hun OV-abonnement thuis laten liggen of konden geen kaartje kopen vanwege een storing in de automaat. Hun boete wordt achteraf kwijtgescholden.

Back-upteams

Bij de invoering van de nieuwe regels hadden de NS op 51 stations 'back-upteams' klaar staan om conducteurs te hulp te schieten in geval van aggressieve reizigers. Deze teams staan nu nog op slechts veertien stations klaar. "Er was in het begin een lichte stijging van verbale agressie tegen NS-medewerkers, maar geen toename van ernstige incidenten", aldus de vervoerder.