DEN HAAG - De leden van de PvdA hebben Michiel van Hulten gekozen tot hun partijvoorzitter. Hij volgt daarmee vertrekkend voorzitter Ruud Koole op. Die maakte de uitslag van de ledenraadpleging dinsdag in Den Haag bekend.

Het partijcongres moet de benoeming in december nog officieel bekrachtigen. De PvdA-leden konden de afgelopen week via telefoon en internet hun stem uitbrengen. Behalve Van Hulten waren ook Annemarie Goedmakers, Anne Marie Hoogland en Hans Logtens kandidaat. Van Hulten won uiteindelijk met ruim 61 procent van de stemmen. Ruim 20.000 PvdA-leden (34,8 procent) brachten hun stem uit. Na Van Hulten eindigde Goedmakers op de tweede plaats, voor Hoogland en Logtens.

Europees Parlement

De 36-jarige Van Hulten, sinds 1988 lid van de partij, was tot vorig jaar lid van het Europees Parlement en bijna een jaar actief voor een in Londen gevestigde denktank. Hij voerde de afgelopen weken op partijbijeenkomsten campagne voor onder meer verdere partijvernieuwing, zoals individueel stemrecht op PvdA-partijcongressen en een beknopt verkiezingsprogramma.

Leden

Van Hulten dankte dinsdag de leden voor hun steun. PvdA-leider Bos toonde zich op zijn beurt verheugd over de verkiezing van Van Hulten. De twee kennen elkaar al geruime tijd. Bos prees de nieuwe partijvoorzitter om zijn grote internationale netwerk en zijn kennis van verkiezingsstrategieën. "We gaan drie verkiezingen winnen, daar heb je een goede partijvoorzitter voor nodig en die hebben we."

Van Hulten maakte dinsdag ook duidelijk dat hij na de verkiezingen een zo progressief mogelijk kabinet wil. Ook de mogelijkheid van een linkse coalitie met SP en GroenLinks moet wat hem betreft dan onderzocht worden. Zelf typeerde Van Hulten dat als het enige verschil met Bos. De PvdA-leider constateerde dinsdag slechts dat hij en Van Hulten het op vele terreinen eens zijn.

Ingewijden gaven eerder al aan dat ook binnen de huidige PvdA-top weinig enthousiasme lijkt te bestaan voor linkse samenwerking, uit angst voor een electoraal verlies onder de middeninkomens.