LEEUWARDEN - Zaterdag houden 23 bordelen in Noord-Nederland een open dag. De directe aanleiding daarvoor is het verslag van de prostitutievakbond De Rode Draad dat in september verscheen, waarin staat dat er veel misstanden zijn in de sekshuizen.

Volgens directeur André van Dorst van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER) blijkt uit het grote aantal aanmeldingen van bedrijven dat ze niets te verbergen hebben. "We hebben 49 bedrijven aangeschreven, dus 23 is een goede score. Zo'n grote actie hebben we nooit eerder gehouden", aldus de directeur dinsdag.

Volgens De Rode Draad worden in Friesland, Groningen en Drenthe honderden Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese vrouwen gedwongen tot prostitutie. "Als de conclusies inderdaad kloppen, dan had De Rode Draad direct aangifte moeten doen. Maar dat hebben ze niet gedaan, dus dat betekent dat de vakbond ernstig verzuimt of dat het rapport niet klopt", stelt Van Dorst.

Vrijdag en zaterdag adverteren de seksbedrijven in de regionale kranten in Noord-Nederland om mensen te wijzen op de open dag. Hoeveel bezoekers de clubs samen kunnen verwachten durft de VER niet te voorspellen.