AMSTERDAM - De twee mannen die vanmiddag in een trein bij Amsterdam gearresteerd waren, hadden geen kwaad in de zin. Ze hadden in hun rugzakken allen cd's en koranteksten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De politie haalden vanmiddag de twee mannen gekleed in djellaba's uit een internationale trein in Amsterdam en arresteerden hen. De twee, die een verdacht pakketje bij zich zouden hebben, hadden zich eerder in een toilet verschanst. Het treinverkeer ten oosten van Amsterdam Centraal was op last van de politie stilgelegd.

De twee werden door de politie gemaskerd en afgevoerd in auto's van het arrestatieteam. De reizigers die zich nog in de trein bevonden, konden het voertuig daarna ook verlaten. Ze werden met bussen weggebracht.


Een van de twee aangehouden mannen wordt dinsdag achterin een auto afgevoerd

De politie liet om 15.45 uur het treinverkeer ten oosten van Amsterdam Centraal stilleggen nadat de mannen in de ICE-trein uit Frankfurt waren gesignaleerd. Deze trein werd bij wetenschapscentrum Nemo stilgezet.

Rugzak

Een ooggetuige verklaarde in de coupé te hebben gezeten met de twee mannen toen de trein werd stilgezet. De twee, Arabisch uitziende mannen spraken volgens hem goed Nederlands en hadden twee rugzakken bij zich. Volgens de ooggetuige werd in de trein omgeroepen dat er een technische storing was.

Hij noemde de twee "dom" omdat, mochten zij iets van plan zijn geweest, ze heel herkenbaar waren als vermeende terroristen.

Vertragingen

Het incident veroorzaakte grote vertragingen in de treinenloop, onder andere richting Utrecht en Amersfoort. Perrons kwamen vol mensen te staan omdat ritten uitvielen. Dat zorgde voor soms chaotische taferelen. Volgens ooggetuigen konden treinen niet verder omdat deuren niet dicht konden door de drukte.

Volgens ProRail reden er tussen Amsterdam en Muiderpoort om 18.15 uur nog geen treinen. "De technische recherche doet nog onderzoek in de trein", aldus een woordvoerder. "Passagiers moeten verder rekening houden met vertragingen tot een uur in en rond Amsterdam."

Veiligheidsmaatregelen

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is op de hoogte gebracht van de arrestaties, maar is volgens een woordvoerder niet bij de zaak betrokken. Het incident leidt vooralsnog niet tot extra veiligheidsmaatregelen. Sinds 9 september is er vanwege een lichte dreiging al sprake van verscherpt toezicht op de trein- en metrostations.