JERUZALEM/RAMALLAH/GAZA - Met de Palestijnse president Arafat 'is het al lang afgelopen'. Dat heeft de Israëlische premier Sharon zaterdagavond gezegd. De radicale islamitische beweging Hamas heeft zondag de Palestijnen opgeroepen de intifada tegen Israël op te voeren.

Sharon deed zijn uitspraak in een telefoongesprek met de voorzitter van het Palestijnse parlement, Ahmed Qorei (Abu Alaa).

"Israël heeft niet de bedoeling hem een haar te krenken. Vanuit ons standpunt gezien kan hij lang blijven waar hij is, maar het is onze plicht te verhinderen dat hij door blijft gaan met het terrorisme aan te moedigen, en daar zijn we mee bezig", aldus Sharon.

Intifada

De oproep van Hamas is een antwoord op de belegering van het hoofdkwartier van de Palestijnse president Arafat in Ramallah. Hamas-woordvoerder Ismail Haniya zei dat Israël verantwoordelijk is voor de consequenties die voortvloeien uit een voortgezette belegering van Arafats verblijf.

Water en stroom

Een woordvoerder van de Palestijnse president Arafat heeft zondag gezegd dat Israëlische militairen de water- en elektriciteitstoevoer naar het hoofdkwartier van Arafat in Ramallah hebben afgesloten. Bovendien zouden zij de telefoonverbinding onklaar hebben gemaakt.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Defensie heeft deze beweringen categorisch ontkend. "Klopt niet. De opdracht van de minister van Defensie is duidelijk. Alles moet normaal zijn, elektriciteit, levensmiddelen, water", aldus de woordvoerder.

In het gebouw is nog wel voldoende eten en water, zei de Palestijnse minister van Financiën zaterdag. Hij wist echter niet voor hoe lang dat nog genoeg zou zijn.

Ballingschap

Met de belegering van Arafats hoofdkwartier in Ramallah wil de Israëlische regering hem in ballingschap drijven. Dat meldden verscheidene Israëlische media zondag.

De radio berichtte op basis van informatie uit legerkringen dat het doel van de actie is Arafat het leven zo ondraaglijk te maken dat hij er de voorkeur aan geeft het land te verlaten. Israël zou zich dan niet gedwongen zien hem te deporteren. Arafat zou toestemming krijgen te vertrekken als hij zou beloven niet meer terug te keren.

De huidige actie in Ramallah heeft volgens de radio de naam 'Een kwestie van tijd' gekregen. Praktische alle gebouwen op het terrein van Arafats hoofdkwartier zijn verwoest.

Mubarak

De Egyptische president Mubarak heeft ondertussen een boodschap aan de Amerikaanse president Bush gestuurd. Hij wil dat de Amerikaanse regering probeert Israël te bewegen een eind te maken aan de belegering. Hij zei dat er 'ongewenste gevolgen' zullen zijn als de veiligheid van de Palestijnse leiding niet gegarandeerd is.

Volgens Mubarak is het Israëlische optreden een bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit in de hele regio. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Maher belde zijn Amerikaanse ambtgenoot Powell op om hem een soortgelijke boodschap te brengen.

Volgens de Egyptische media heeft Powell Maher verzekerd dat Washington contact onderhoudt met Israël om de situatie te beheersen.

/NIEUWSArafat wil einde aan aanslagenIsrael sloopt Arafats hoofdkwartierIsraëli beschieten hoofdkwartier van Arafat