BRATISLAVA - Uit de parlementsverkiezingen van vrijdag en zaterdag in Slowakije zijn de centrum-rechtse partijen als sterkste groepering naar voren gekomen.

De voormalige premier Vladimir Meciar - wiens oppositiepartij Beweging voor een Democratisch Slowakije (HZDS) de meeste stemmen kreeg, heeft geen enkele kans in de regering te komen.

EU

Dat betekent dat de toetreding van het land tot
Europese Unie
NAVO

Meciar kreeg als premier (1994-1998) alom kritiek op zijn regering wegens corruptie, onderdrukking van minderheden en politieke oppositie, censuur van de media en andere ondemocratische acties die geen aanbeveling zijn voor een lidmaatschap van EU of NAVO.

De drie partijen uit de huidige regering - de christendemocratische SDKU van premier Mikulas Dzurinda, de Hongaarse minderheidspartij SMK en de conservatieve christelijke partij KDH - kunnen samen met de nieuw opgerichte ANO van mediamagnaat Pavol Rusko een meerderheidsregering vormen die beschikt over 78 van de 150 parlementszetels. De SDKU van Dzurinda kreeg 15,1 procent van de stemmen, de KDH 8,25 procent en de SMK 11,2 procent. ANO kreeg 8 procent.

Uitgesloten

De partij van Meciar kreeg de meeste stemmen: 19,5 procent, zo bleek uit de officiële uitslag. Maar zijn aanhang is sterk verminderd sinds de vorige verkiezingen. Toen haalde de HZDS nog 27 procent. Daar alle partijen in de aanloop naar de verkiezingen al een coalitie met Meciar hadden uitgesloten, had hij geen kans op een formatie-opdracht.

Zaterdag was het nog even spannend. Opiniepeilers berekenden eerst dat de partij van Meciar de grootste zou worden, maar na de sluiting van de stemlokalen concludeerden ze uit hun informatie dat Dzurinda Meciar nog zou kunnen inhalen. Dat gebeurde uiteindelijk niet.

De in 2000 opgerichte links-populistische partij Smer (Richting) van Robert Fico kreeg 13,5 procent van de kiezers achter zich.

Communisten

Verrassend was dat de communistische partij KSS 6,3 procent van de stemmen kreeg, meer dan de kiesdrempel. Dat betekent dat de partij voor het eerst sinds de val van het communisme in het parlement komt. Kans op een plaats in de regering is er voor deze partij niet omdat alle partijen samenwerking met de KSS hebben uitgesloten.