MOSKOU - Een lawine van afgebroken gletsjerstukken, sommigen honderd meter lang, heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een bergdorpje in de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië in het Kaukasusgebergte getroffen. Premier Michail Sjatalov heeft zondag meegedeeld dat hij vreest dat alle bedolven mensen, meer dan honderd, om het leven zijn gekomen.

Reddingswerkers hebben tot dusver zeventien lichamen gevonden en er worden nog 94 mensen vermist. Er zijn 26 overlevenden gevonden, maar het is niet erg waarschijnlijk dat dat aantal toeneemt, aldus de autoriteiten. De reddingsoperatie wordt onder meer bemoeilijkt doordat wegen zijn geblokkeerd en alle verbindingen zijn uitgevallen.

Acteur

De slachtoffers zijn dorpsbewoners, grenssoldaten, bergwandelaars, herders en een filmteam van 23 personen van de in Rusland zeer populaire acteur en regisseur Sergej Bodrov.

De ramp voltrok zich doordat een enorm stuk van een 150 meter dikke gletsjer afbrak, waardoor een lawine van acht kilometer lang loskwam. Miljoenen tonnen ijs, modder en rots raasden naar beneden en bedolven een groot gedeelte van het bergdorpje Nizjni Karmadon.

Getuigen hebben verteld dat de lawine van sneeuw, modder en ontwortelde bomen zich over een gebied van tientallen kilometers uitstrekt. Op veel plaatsen is de laag tientallen meters dik.

Niet veel hoop

De president van Noord-Ossetië, Alexander Dzassokov, zei zaterdag al niet veel hoop te hebben voor de vermisten, omdat de dorpsbewoners onder een laag ijs en modder van bijna veertig meter dikte zijn begraven. Volgens Dzassokov liggen de stukken ijs verspreid in een gebied van 33 kilometer. Op twintig kilometer van het bergdorpje meldden getuigen ijsbrokken ter grootte van een vrachtwagen te hebben gezien.

President Poetin heeft noodhulp beloofd aan Noord-Ossetië. Hij sprak zaterdag van een "enorme ramp die zijn weerga niet kent".