BERLIJN - Het is onduidelijk wie de nieuwe Duitse regering gaat leiden: de huidige bondskanselier Gerhard Schröder of de christen-democraat Edmund Stoiber. Volgens de prognose van zondagavond omstreeks 20.00 uur heeft een zwartgele coalitie van de christen-democratische CDU/CSU en de liberale FDP precies de helft van de zeshonderd zetels in de Bondsdag behaald.
Gerhard Schröder
Edmund Stoiber
CDU/CSU
FDP
Bondsdag

Stoiber is de grote winnaar. De christen-democraten wonnen volgens die prognose 4,0 procent en kwamen daarmee op 39,1 procent van de stemmen. De sociaal-democratische
SPD

Behalve de christen-democraten heeft ook de milieupartij
de Groenen

Kiesdrempel

Voor de
PDS

Volgens de laatste prognoses zou de CDU/CSU 253 van de 598 zetels in de Bondsdag gaan bezetten. De SPD krijgt 242 zetels, de Groenen 56 en de FDP 47. De twee PDS-leden die in Berlijn een kiesdistrict hebben gewonnen, komen ook in de Bondsdag. De overige achttien partijen die aan de verkiezingen deelnamen, wisten de kiesdrempel niet halen.

Groots resultaat

Stoiber eiste de overwinning op. Hij sprak van een groots resultaat. Dat hadden de christen-democraten volgens hem vooral te danken aan het feit dat ze in hun campagne het accent hebben gelegd op de juiste thema's, vooral de strijd tegen de werkloosheid. In Duitsland zijn meer dan vier miljoen mensen werkloos. Toen zijn regering in 1998 aantrad, beloofde Schröder dat hij het aantal mensen zonder werk aanzienlijk zou terugbrengen, maar er nu ongeveer evenveel werklozen als vier jaar geleden.

Schröder stond in mei op een grote achterstand. Maar door zijn kordate optreden bij de overstromingen

Optimistische Schröder

Schröder blijft echter optimistisch dat hij de rood-groene coalitie kan voortzetten. Hij erkende dat hij in de zomer moeilijke maanden had beleefd, maar dat was volgens hem geen reden om in een nederlaag te berusten. De Duitsers hebben volgens de bondskanselier ingezien dat een beleid dat de economie met bescherming van het milieu verbindt, moet worden voortgezet.

Mecklenburg-Voorpommeren

In de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren kan de regerende coalitie van SPD en PDS haar werk voortzetten ondanks de hoge werkloosheid en de grote ontvolking van de deelstaat. Dat blijkt uit de eerste prognoses zondag na sluiting van de stembureaus. De SPD is de winnaar.

Rood-rood

Vantevoren was uit opiniepeilingen al duidelijk geworden dat de rood-rode coalitie onder leiding van de sociaal-democraat Harald Ringstorff de verkiezingen in de noordoostelijke deelstaat zou winnen. Ongeveer 1,4 miljoen mensen konden hun stem uitbrengen.

Volgens de eerste prognoses wint de SPD, maar minder dan voorspelt. Ze gaat van 34,4 procent vier jaar geleden naar 37 procent. De PDS verliest en zakt naar 19 procent. In 1998 kreeg de partij nog 24,4 procent van de kiezers achter zich. De enige oppositiepartij in het parlement in Schwerin, de CDU van Eckhardt Rehberg, wint licht en gaat van 30,2 naar 31,5 procent. Volgens de eerste prognoses komt de FDP in het parlement. In 1998 haalden de liberalen de kiesdrempel niet.

Betrouwbaar en verantwoordelijk

In totaal streden 24 partijen om de 71 zetels in de volksvertegenwoordiging. De rood-rode regering heeft nu nog een meerderheid van 47 zetels. Premier Ringstorff had vanaf het begin gezet op een voortzetting van de huidige coalitie. "De PDS is een betrouwbare partij en ook in geldzaken een verantwoordelijke partij", aldus Ringstorff.

Na de verkiezingen in 1998 kreeg de postcommunistische PDS voor het eerst regeringsverantwoordelijkheid op deelstaatniveau. Daarmee was een taboe doorbroken. De partij zit nu in de regering van de deelstaat Brandenburg en de stadstaat Berlijn. Allemaal gelegen in de voormalige DDR.