DEN HAAG - In de strijd tegen luchtvervuiling en geluidsoverlast mogen automobilisten vanaf dinsdagmorgen vroeg rond de vier grote steden niet harder rijden dan 80 kilometer per uur. Om zes uur in de ochtend gaat de trajectcontrole, een systeem van permanente snelheidscontrole, werken op bij elkaar 25 kilometer snelweg.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het gaat om de A10 West tussen Nieuwe Meer en Coentunnel (Amsterdam), de A20 tussen de knooppunten Kleipolderplein en Terbregseplein (Rotterdam), de parallelbanen van de A12 tussen Oudenrijn en Lunetten (Utrecht) en de A12 tussen het Prins Clausplein en Den Haag-centrum.

Volgens minister Peijs (Verkeer) heeft snelheidsbeperking elders geen zin, omdat de doorstroming niet verbetert en de lucht nauwelijks schoner wordt. Milieudefensie probeert via de rechter de bewindsvrouw te dwingen langs 200 kilometer snelweg een limiet van 80 km in te stellen.

Maximumsnelheid

Zij laat wel nagaan of de maximumsnelheid overal rond de grote steden naar 80 km kan worden verlaagd, in combinatie met 'compact rijden'. Dat begrip staat voor smallere rijstroken waardoor op drukke punten meer auto's kunnen passeren. Verkeersveiligheid, bereikbaarheid en doorstroming worden meegewogen. Begin 2006 moet het onderzoek klaar zijn.