AMSTERDAM - Gevangen van het detentiecentrum op Schiphol hebben tijdens de brand woensdagnacht tevergeefs op de deuren geklopt. Personeel deed de deuren van de cellen niet open. Dat melden verschillende ooggetuigen maandagavond in het televisieprogramma Nova.

Minister van Vreemdelingen Zaken Rita Verdonk (VVD) noemde het optreden van diverse hulpdiensten donderdag 'adequaat'. Vluchtelingen uit onder meer Afghanistan en Suriname spreken dit tegen in het televisieprogramma. "We kunnen de deur niet open doen", zou een medewerker hebben gezegd tegen een Surinaamse vluchteling. "We zijn bang dat jullie vluchten en dat ik mijn baan kwijtraak."

Een andere gedetineerde meldde dat marechaussees met wapenstokken en mitrailleurs voor de cellen stonden. "Als het aan mij ligt, schiet ik", zou één van hen hebben gezegd.

Bij de brand in het detentiecentrum zijn elf mensen om het leven gekomen. Het ministerie van Justitie laat het televisieprogramma weten nergens op in te gaan, zolang het onderzoek nog loopt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid, de gemeente Haarlemmermeer en het Openbaar Ministerie onderzoeken momenteel de gang van zaken rond de brand.