DEN HAAG - Het Nederlandse publiek en de gevestigde politieke partijen hebben maandag overwegend positief gereageerd op de komst van de PRDV, de nieuwe politieke partij van misdaadjournalist Peter R. de Vries. De oprichter presenteerde op het Binnenhof in Den Haag zijn plannen, waarbij het gratis openbaar vervoer en de teruggave van het Kwartje van Kok het meest enthousiast werden ontvangen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Vries is niet rechts en niet links en wil van alles veranderen, zoveel werd duidelijk uit zijn 55 hervormingsstellingen.

De misdaadjournalist had het plan opgevat om ze op de deur van het Tweede Kamergebouw te hameren, ongeveer zoals de kerkhervormer Maarten Luther exact 488 jaar geleden deed met zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel in het Duitse Wittenberg.

Ingrijpende veranderingen

Het beveiligingspersoneel van de Kamer ging niet akkoord met de actie. Daarop bevestigde De Vries zijn pamflet op een zelf meegebrachte stellage. De nieuwbakken politicus vindt dat "ingrijpende veranderingen" in Nederland nodig zijn.

Hij pleit onder meer voor een gekozen minister-president die zijn eigen kabinet mag samenstellen, het houden van referenda, het afschaffen van de Eerste Kamer en het verhogen van de kiesdrempel.

Gratis openbaar vervoer

Als de PRDV het voor het zeggen krijgt, gaat het budget voor ontwikkelingssamenwerking omhoog naar 1 procent van het bruto binnenlands product. De gemeentelijke belastingen moeten bevroren worden, het 'kwartje van Kok' moet terug naar de automobilist en het openbaar vervoer gratis in de strijd tegen de files.

Pensioenleeftijd

Het bijzonder onderwijs zou niet langer door de overheid gesubsidieerd moeten worden. De pensioenleeftijd moet omhoog naar 67 jaar. Voor jongeren dient er een maatschappelijke dienstplicht te komen. De Vries wil de veiligheid voor de burgers fors verbeteren, maar dat mag niet ten koste gaan van de vrijheid van meningsuiting. Softdrugs moeten gelegaliseerd worden.

Wijs geworden door het averechtse effect van de afkeurende reacties bij de politieke entree van wijlen Pim Fortuyn lieten VVD, PvdA en D66 zich in positieve bewoordingen uit over de nieuwe partij. Het CDA en GroenLinks wilden nog niet reageren.

Positief

Het eerste oordeel van het Nederlandse publiek over de PRDV is positief. Uit een opiniepeiling van Maurice de Hond bleek dat 40 procent van de Nederlanders positief is over de plannen van de partij, tegen 27 procent negatief.

Met name de standpunten over het Kwartje van Kok en het gratis openbaar vervoer doen het goed. Zeven op de tien Nederlanders is het hiermee eens. Een op de acht Nederlanders overweegt bij verkiezingen een stem op de PRDV.