De Amerikaanse regering overweegt duizenden troepen, militaire schepen en legervliegtuigen naar Oost-Europese NAVO-lidstaten te sturen vanwege de spanningen tussen Rusland en Oekraïne, meldt The New York Times. Het zou in eerste instantie om duizend tot vijfduizend troepen gaan, met de mogelijkheid dat aantal te vertienvoudigen als de situatie verslechtert.

De Amerikaanse president Joe Biden is niet van plan troepen naar Oekraïne zelf te sturen, aldus de krant.

Tot nu toe was de Amerikaanse president terughoudend met de inzet van het Amerikaanse leger vanwege de situatie rond Oekraïne, uit angst dat Rusland de aanwezigheid van Amerikaanse troepen als provocatie zou zien.

Biden zal volgens de krant binnen enkele dagen een beslissing over de uitzending van troepen nemen.

Waar ruziën de VS en Rusland over?

  • De spanning tussen Rusland en het Westen is opgelopen door de Russische troepenopbouw bij de grens met Oekraïne. Er zijn de afgelopen tijd veel meer militairen met apparatuur naar het grensgebied gestuurd.
  • De NAVO vreest dat Rusland overweegt Oekraïne binnen te vallen. In 2014 annexeerde Rusland al de Krim, een schiereiland in het zuiden van Oekraïne.
  • De Russen zeggen zich bedreigd te voelen als het NAVO-grondgebied tot aan de Russische grens komt. Dat zou gebeuren indien Oekraïne toetreedt tot de NAVO, maar daar zijn geen concrete plannen voor.

Negatief reisadvies vanwege toegenomen dreiging en COVID-19

Eerder op zondag heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken familieleden van diplomatiek personeel op de ambassade in Kiev opgedragen Oekraïne te verlaten. Ook kondigde het ministerie een negatief reisadvies af voor het land, vanwege "toegenomen dreiging van een Russische invasie" en COVID-19. Het ministerie adviseert ook Amerikaanse burgers in Oekraïne te vertrekken.

"Er zijn berichten dat Rusland van plan is flink militair in te grijpen", staat in de aankondiging van het ministerie. Vooral langs de Krim, het oosten van het land en langs de grens zijn "de omstandigheden onvoorspelbaar en kunnen ze snel verslechteren".

De VS voegde daar later op zondag een negatief reisadvies voor reizen naar Rusland aan toe. De regering ontraadt Amerikanen met klem over land van Rusland naar Oekraïne te reizen vanwege de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. "Bovendien bestaat er in heel Rusland de kans dat buitenlanders worden lastiggevallen, waaronder dat ze regels opgelegd krijgen die specifiek op buitenlanders gericht zijn", staat in het bericht van het ministerie.

EU haalt gezinnen van diplomaten nog niet uit Oekraïne

De Europese Unie is nog niet van plan familieleden van EU-diplomaten uit Oekraïne terug te halen. De EU zal het voorbeeld van de Verenigde Staten voorlopig niet volgen, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

"Wij gaan niet hetzelfde doen, omdat we daarvoor nog geen specifieke redenen hebben", zei Borrell. Hij krijgt later op de dag uitleg van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die deelneemt aan een overleg met zijn EU-collega's.

Het Verenigd Koninkrijk haalt wel een deel van het ambassadepersoneel en hun familieleden terug uit Oekraïne.

Waarom het Westen bezorgd is over Russische troepen nabij Oekraïne
144
Waarom het Westen bezorgd is over Russische troepen nabij Oekraïne