Eerder zagen we het al bij de aankoop van beschermende kleding, mondkapjes en vaccins. Maar rijke landen werken ook ongelijkheid in de hand door buitenlands verpleegpersoneel aan te trekken om de omikrongolf op te vangen in ziekenhuizen. Dat zegt de International Council of Nurses (ICN), een federatie die 130 nationale verpleegorganisaties en 27 miljoen verpleegkundigen vertegenwoordigt, in een nieuw rapport.

Door de omikrongolf hebben ziekenhuizen met ongekende uitval van verpleegpersoneel te maken, meer dan ooit tevoren in de pandemie, zegt ICN-CEO Howard Catton.

"We hebben in landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Canada en de Verenigde Staten absoluut een toename in internationale werving van verplegend personeel gezien. Ik vrees dat deze snelle oplossing vergelijkbaar is met wat we zagen met de beschermende kleding en vaccins, waarbij rijke landen hun economische macht gebruikten om groots in te kopen en te hamsteren. Als ze dat met verplegend personeel doen, vergroot dat de ongelijkheid alleen maar."

De rijke landen halen personeel uit landen als Nigeria of het Caribisch gebied en beloven ze hogere salarissen en een gestroomlijnde immigratieprocedure. "Het komt erop neer dat rijke landen de kosten van het opleiden van nieuw verplegend personeel en gezondheidswerkers afwentelen op armere landen", aldus Catton.

Al voor de uitbraak van de pandemie in 2020 was er wereldwijd een tekort aan zes miljoen verpleegkundigen. Volgens data van ICN had 90 procent van dat tekort betrekking op lage- en middeninkomenslanden.

Eerder waarschuwde WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus voor de gevolgen van de ongelijke verdeling van vaccins. Hoewel de coronavaccins op topsnelheid geproduceerd werden, verloopt de wereldwijde verdeling van vaccins een stuk langzamer, aldus de website van de WHO.

Rijke landen zijn veel verder met het vaccineren van hun bevolking dan armere landen. Als de vaccins eerlijker verdeeld waren, zouden er genoeg vaccins zijn geweest voor al het zorgpersoneel en alle ouderen.

Waarom vaccineren in armere landen ook voor rijke landen belangrijk is (en andersom)

  • "Hoe langer vaccinatieongelijkheid duurt, hoe langer de coronapandemie zal duren", zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus begin deze maand tijdens een IOC-congres in Tokio.
  • Daar legde hij uit dat hoe meer coronabesmettingen er wereldwijd zijn, hoe groter de kans is dat het coronavirus ergens ter wereld muteert.
  • Hierdoor ontstaan mogelijk varianten die gevaarlijker zijn dan de deltavariant of de omikronvariant.
  • Vaccineren is een van de manieren om het aantal nieuwe besmettingen te beperken en daarmee ook de kans op gevaarlijkere coronavirusvarianten te verkleinen.