De Britse regering zegt informatie te hebben dat Rusland een pro-Russische regeringsleider in Oekraïne aan de macht wil helpen, terwijl het ondertussen de opties openhoudt voor een militaire invasie van het buurland. Dat staat in een verklaring die het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagavond publiceerde. Oud-parlementariër Yevheniy Murayev zou een potentiële kandidaat zijn.

Volgens de Britten hebben de Russische geheime diensten contact met verschillende Oekraïense politici, onder wie enkele voormalige ministers en oud-premier Mykola Azarov. Azarov trad in januari 2014 af, ten tijde van grote pro-Europese protesten in het land. Uiteindelijk leidden die protesten tot het vertrek van de toenmalige pro-Russische president, die later naar Rusland vluchtte.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet laten weten waar deze informatie vandaan komt. Het is niet gebruikelijk dat inlichtingeninformatie openlijk gedeeld wordt.

Vlak nadat de verklaring was gepubliceerd, maakte de Britse premier Boris Johnson bekend dat hij heeft aangedrongen op een harder Brits optreden in de situatie rondom Oekraïne.

Waar ruziën het Westen en Rusland over?

  • De spanning tussen Rusland en het Westen is opgelopen door de Russische troepenopbouw bij de grens met Oekraïne. Er zijn de afgelopen tijd veel meer militairen naar het grensgebied gestuurd.
  • De NAVO vreest dat Rusland overweegt Oekraïne binnen te vallen. In 2014 annexeerde Rusland al de Krim, een schiereiland in het zuiden van Oekraïne.
  • De Russen zeggen zich bedreigd te voelen als het grondgebied van de NAVO tot aan de Russische grens komt. Dat zou gebeuren indien Oekraïne toetreedt tot de NAVO, maar daar zijn geen concrete plannen voor.

Johnson spreekt G7 volgende week over nieuwe sancties

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering noemde de Britse beschuldigingen "zeer verontrustend". Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat de berichten "desinformatie" zijn en "een bewijs dat juist de NAVO-landen, onder Angelsaksische leiding, de spanningen rond Oekraïne laten escaleren", aldus het Russische persbureau RIA Novosti.

Volgende week spreekt Johnson de leiders van de G7, de zeven machtigste industrielanden, over nieuwe sancties tegen Rusland.

In Oekraïne wordt sceptisch gereageerd

Als de beweringen van de Britten juist blijken te zijn, dan kan dit resulteren in een escalatie van de Russische dreiging richting Oekraïne. Maar in Oekraïne wordt vooralsnog sceptisch gereageerd. Vier van de vijf Oekraïense politici die volgens de Britten contact zouden hebben met de Russische geheime dienst wonen in ballingschap in Rusland. Het zou daarom logisch zijn dat zij banden hebben met de Russen.

Op het bericht dat oud-parlementariër Murayev een potentiële kandidaat zou zijn, reageert hij: "Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt in de war te zijn. Het is niet logisch. Ik ben verbannen uit Rusland. Verder is het geld van mijn vaders bedrijf daar in beslag genomen."

Waarom het Westen bezorgd is over Russische troepen nabij Oekraïne
144
Waarom het Westen bezorgd is over Russische troepen nabij Oekraïne