AMSTERDAM - De Dam in Amsterdam is dinsdag van 09.00 uur tot 17.00 uur afgesloten voor het verkeer in verband met het staatsbezoek van de Russische president Poetin.

Voor voetgangers is de Dam wel bereikbaar maar mensen die van Kalverstraat naar de Nieuwendijk willen, moeten via de Nieuwezijds Voorburgwal lopen. Dat maakte de gemeente maandag bekend.

Verkeer

De route Damstraat - hotel Krasnapolsky - Warmoestraat blijft wel toegankelijk voor al het verkeer. Behalve rond 13.00 uur in verband met de kranslegging op de Dam. De Keizersgracht en Herengracht worden tussen de Vijzelstraat en de Reguliersgracht van 09.00 uur tot 17.00 uur afgesloten voor al het verkeer.

Aan de Keizersgracht bij Huize van Loon mogen mensen niet parkeren of hun fiets stallen. De rijbaan van de Vijzelstraat die beide grachten met elkaar verbindt, wordt afgesloten maar verkeer kan wel over de trambaan. De tramlijnen 4, 9, 14, 16, 24 en 25 worden omgeleid.

Terrorisme

De Russische president Poetin waarschuwt Europa voor het internationale terrorisme. Europa stelt zich te slap en toegeeflijk op, vindt hij, blijkens een interview maandag in NRC Handelsblad.

"In de Europese denkwijze is een traditie ontstaan om agressors en extremisten te pacificieren volgens het principe: over alles valt te onderhandelen, zo lang u ons maar ontziet. Dat is een gevaarlijke filosofie die in de praktijk tot grote tragedies leidt", aldus Poetin in NRC.

De Russische president blijft tot en met woensdag in Nederland. Het internationaal terrorisme zal een van de gespreksonderwerpen zijn tijdens zijn ontmoeting met premier Balkenende.