Bij de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan heeft maandag mogelijk opnieuw een "grote uitbarsting" plaatsgevonden. Volgens het waarschuwingscentrum voor tsunami's in de Stille Oceaan (PTWC) zijn er grote golven in het gebied waargenomen.

Volgens het centrum zijn er geen aardbevingen bekend die golven van vergelijkbare hoogten veroorzaakt kunnen hebben. Dat wijst erop dat ze mogelijk worden veroorzaakt door een nieuwe explosie van de onderzeese vulkaan bij Tonga.

Het Franse persbureau AFP meldde eerder dat het Australische vulkaanadviescentrum (VAAC) op basis van metingen melding maakte van een nieuwe uitbarsting. Het centrum heeft de uitbarsting echter nog niet bevestigd.

De onderzeese vulkaan bij de eilandstaat barstte zaterdag uit, met een tsunami als gevolg. De eruptie van de vulkaan was zo groot dat die overal op de wereld kon worden gemeten door een verschil in luchtdruk. In Peru, ruim 10.000 kilometer van Tonga, zijn twee vrouwen verdronken door abnormale golven. Aan de Zuid-Peruaanse kust moesten bovendien tientallen mensen worden gered als gevolg van lichte overstromingen.

De precieze schade in Tonga zelf is nog niet duidelijk. Veel communicatiemiddelen zijn uitgevallen. Mogelijk duurt het nog weken voordat deze volledig hersteld zijn.

Vulkaanuitbarsting te horen op livestream inwoner Tonga
44
Vulkaanuitbarsting te horen op livestream inwoner Tonga