Het vermogen van de tien rijkste mannen ter wereld is in de eerste twee jaar van de coronapandemie verdubbeld, stelt mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib in een rapport. In dezelfde periode zijn meer dan 160 miljoen mensen extra in armoede terechtgekomen.

Er is sprake van een "dramatische stijging en pijnlijke trendbreuk met voorgaande jaren", aldus de organisatie in het jaarlijkse rapport over economische ongelijkheid. De organisatie schat dat het vermogen van de tien rijkste mannen nu uitkomt op een bedrag van 1,5 biljoen dollar (zo'n 1,3 biljoen euro).

Oxfam Novib baseert zich op Forbes' miljardairslijst van 2021, met daarop onder anderen Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (ex-topman Amazon), Bernard Arnault (luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy), Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook) en Warren Buffett (topinvesteerder).

Twee jaar geleden, toen de pandemie uitbrak, hadden zij een gezamenlijk vermogen van 700 miljard dollar. Daardoor is er sprake van de "grootste gemeten stijging ooit", stelt Oxfam Novib.

Met name vrouwen en andere achtergestelde groepen, zoals mensen van kleur en lhbtiq+'en, zijn de dupe van de pandemie, zegt de organisatie. Oxfam Novib wees hier in een eerder onderzoek naar de verdeling van rijkdom tijdens de pandemie al op. Vrouwen en meisjes verloren in 2020 gezamenlijk 800 miljard dollar aan inkomsten, becijferde de organisatie. Ook hebben zij minder kans op een baan of scholing.

Gat tussen superrijken en rest van bevolking ook groot in Nederland

Ook in Nederland is het gat tussen de allerrijksten en de meerderheid van de bevolking groot, vindt Oxfam Novib. "Het opgetelde vermogen van de 2.120 rijkste Nederlanders is groter dan dat van de 10 miljoen armste", stelt de organisatie.

Nederland draagt ook verantwoordelijkheid voor de verdeling van arm en rijk, vindt de organisatie. "Maar die urgentie zien we nauwelijks nog terug in het coalitieakkoord dat deze week in de Tweede Kamer wordt besproken", zegt Oxfam-directeur Michiel Servaes. "Als het gaat om internationale solidariteit, de aanpak van belastingontwijking en een eerlijke verdeling van vaccins moet de ambitie echt omhoog."

Ongelijkheid neemt komende periode naar verwachting toe

Oxfam Novib verwacht dat de ongelijkheid tussen landen de komende periode zal toenemen. Onder meer het niet tijdelijk opheffen van patenten op coronavaccins betekent voor mensen in ontwikkelingslanden een grotere kans op overlijden als gevolg van het coronavirus, aldus de organisatie.

Oxfam Novib publiceert het jaarlijkse rapport traditiegetrouw bij de start van het - ook dit jaar virtueel gehouden - World Economic Forum in het Zwitserse bergdorp Davos.