Het noorden van Nuku'alofa, de hoofdstad van de eilandstaat Tonga, is flink getroffen door de tsunami die zaterdag ontstond na een onderzeese vulkaanuitbarsting in de Stille Oceaan. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse minister-president Jacinda Ardern in een persconferentie. De hoofdstad zou met een flinke laag as bedekt zijn.

Ardern heeft contact gehad met de Nieuw-Zeelandse ambassade in de hoofdstad Nuku'alofa, die aan de kust van het eiland Tongatapu ligt. "Helaas hebben we niet veel informatie over de andere eilanden", aldus de premier.

Bij de uitbarsting van de onderzeese vulkaan bij de eilandstaat en de daaropvolgende tsunami zijn alle telefoon- en internetconnecties met het eiland afgesloten. De uitbarsting duurde acht minuten en klonk volgens inwoners van Tonga als meerdere bommen die tot ontploffing kwamen. Volgens Ardern werken mobiele telefoons er nog wel.

Het ministerie van Defensie in Nieuw-Zeeland is van plan maandag een vliegtuig over de eilandengroep te laten vliegen om de schade in kaart te brengen, maar dat is nu nog te gevaarlijk vanwege de as in de lucht.

Het ministerie heeft ook een militair schip paraat om hulpgoederen te sturen, maar eerst moet duidelijk worden waar de inwoners van Tonga behoefte aan hebben, zegt defensieminister Peeni Henare. Volgens Ardern heeft drinkwater prioriteit. Ook de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken liet weten klaar te staan om hulp te sturen.

Gevaar lijkt inmiddels geweken

In veel landen met een kust aan de Stille Oceaan werden na de vulkaanuitbarsting tsunamiwaarschuwingen afgegeven. Inmiddels lijkt dat gevaar geweken en zijn er geen meldingen van grote schade of slachtoffers in landen als Japan of de VS. Op verschillende plekken werd wel melding gemaakt van kleine, plaatselijke overstromingen aan de kust.

De onderzeese vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai barstte vrijdag ook al uit. Toen reikte de as tot een hoogte van 20 kilometer. Op beelden van een Japanse satelliet is goed te zien dat een enorme aswolk zich na de onderzeese eruptie steeds verder boven de vulkaan verspreidt.

Andere landen merken effect van vulkaanuitbarsting Tonga
69
Andere landen merken effect van vulkaanuitbarsting Tonga