Prins Harry kan naar eigen zeggen vanwege veiligheidsrisico's niet terugkeren naar Engeland. In een verklaring van zijn woordvoerder staat dat hij, zijn vrouw Meghan Markle en hun kinderen Archie en Lilibet zich zonder goede bescherming niet veilig voelen in het land.

Volgens prins Harry staat het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken hem niet toe zelf te betalen voor zijn beveiliging in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft een rechterlijke toetsing van het besluit aangevraagd, meldt BBC News.

De prins betaalt thuis in Californië voor zijn eigen beveiliging. Maar de Amerikaanse beveiligingsdienst kan Harry en Meghan niet beveiligen als ze met hun kinderen in het Verenigd Koninkrijk zijn.

De woordvoerder van de familie benadrukt dat de prins en zijn vrouw er nooit een probleem van hebben gemaakt om voor hun eigen beveiliging te betalen. Ze willen de Britse belastingbetaler daar niet mee opzadelen. Tijdens Harry's laatste bezoek aan Engeland voelde hij zich niet veilig, omdat er volgens hem niet genoeg bescherming was. Hij was er in juli 2021 voor de onthulling van een beeld voor zijn in 1997 overleden moeder Diana.

Harry zegt zich genoodzaakt te voelen iets over de situatie te zeggen, omdat Britse kranten erover begonnen te berichten. "Het Verenigd Koninkrijk zal altijd prins Harry's thuis zijn en het land waar hij zijn vrouw en kinderen zich veilig wil laten voelen", luidt het slot van de verklaring. "Maar het gebrek aan politiebeveiliging gaat gepaard met een groot persoonlijk risico."