LONDEN/BRUSSEL - De Europese Unie mag geen fort worden. De grenzen moeten niet als een scheidslijn werken tussen mensen en ideeën. Europees Commissaris Benita Ferrero Waldner (Externe Relaties) heeft dat maandag gezegd bij een lezing in Londen. Ze erkent dat Europese burgers bezorgd zijn over hun veiligheid en werkzoekende immigranten. "Maar om van Europa een fort te maken is geen oplossing", zei ze. "We moeten ons niet laten misleiden door ons naar binnen te keren en hoge barricades te bouwen."

"Integendeel. Alleen door onszelf open te stellen naar de wereld, zullen we onze langetermijnbelangen beschermen. De 'Europese familie' moet open zijn, vooral naar haar directe buren". De Europese Unie grenst momenteel aan landen als Marokko, Libië en Wit-Rusland. Na uitbreiding met kandidaat-leden als Turkije liggen de Europese grenzen bij Iran, Irak, Syrië, Armenië, Moldavië en vele andere landen.

Een apart 'burenbeleid' is vrij nieuw voor de Europese Unie. Tot dusver waren de meeste buurlanden immers kandidaat-lid van de Europese Unie. Die pasten zich vanzelf aan. "Maar we kunnen niet oneindig uitbreiden", zei de eurocommissaris. "Het is mogelijk dat we de grenzen bereiken van wat publieke opinie in de Europese Unie kan verdragen, althans voorlopig. We mogen niet verder gaan dan de publieke opinie toestaat."