ROTTERDAM - De Rotterdamse politie heeft vrijdagavond en de nacht van vrijdag op zaterdag in totaal veertien aanhoudingen verricht bij de eerste acties preventief fouilleren. De meeste verdachten hadden een slag- of steekwapen bij zich, twee mannen hadden 9mm munitie in hun auto.

In totaal kwamen de ongeveer zestig politiemensen viermaal in actie. In drie etappes werd de Nieuwe Binnenweg gecontroleerd, bij het vierde optreden zijn ook enkele zijstraten gecontroleerd. De personen die zijn aangehouden, krijgen een schikking van 200 à 300 euro aangeboden. Degenen die daar geen gebruik van maken, moeten zich voor de rechter verantwoorden.

Begrip

Burgemeester Opstelten toonde zich zaterdagochtend tevreden. Hij stelde vast dat "het gros van het publiek begrip heeft voor de actie. Mensen hebben goed gereageerd".

Opstelten vindt niet dat de grote politie-inzet louter een symbolische functie heeft. "Symbolisch betekent dat je niets doet. Het doel is controle op wapenbezit. Dat veel politie zichtbaar is, geeft mensen een veiliger gevoel. Maar deze actie is ook nodig in dit gebied."

Geen illegale vuurwapens

Bij deze eerste acties trof de politie geen illegale vuurwapens aan. "Je kunt zeggen: 'Ik had een wapentje meer verwacht'. Maar wat niet is, is niet. De ene met dat pistool is misschien deze avond niet gekomen, maar uiteindelijk krijgen we hem wel", aldus de burgemeester.

Veiligheidsrisicogebied

Opstelten maakt duidelijk dat in Rotterdam de komende tijd regelmatig preventief gefouilleerd gaat worden. "Het is een van de vele instrumenten die we continue hanteren om de stad veiliger te maken. De omgeving van de Nieuwe Binnenweg is nu een maand aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Die periode kan verlengd worden, maar het is niet zo dat we alleen naar de Nieuwe Binnenweg kijken. We doen dit overal in de stad waar het nodig is."

In de buurgemeenten Schiedam en Capelle aan den IJssel vrezen ze dat de problemen zich verplaatsen. "We houden in de gaten wat de gevolgen zijn van de acties. Het kan best zijn dat de mensen met illegale vuurwapens zich nu even niet bij de Nieuwe Binnenweg laten zien en elders opduiken. Misschien hield men er dit keer rekening mee dat er op de eerste dag dat het mocht ook meteen gefouilleerd zou worden. Daarom gaan de acties tegen verboden wapenbezit de komende jaren door."

/NIEUWSRotterdamse politie fouilleert preventief