AMSTERDAM - De advocaat van terreurverdachte Samir A. heeft maandag gesuggereerd dat de AIVD wist van de overval op de supermarkt in 2004, waaraan het Openbaar Ministerie (OM) zijn cliënt medeplichtig acht. "Ik sluit zelfs niet uit dat de overval gepleegd is met medeweten van de AIVD", zei A.'s raadsman, V. Koppe.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de advocaat zou dit mogelijk zijn gebeurd om er voor te zorgen dat de politie huiszoeking bij A. kon doen. Om dit uit te zoeken wil Koppe onder meer de 28-jarige S.B. uit Rotterdam horen. Dit is de man die de nationale recherche vrijdag heeft aangehouden en van wie Koppe op basis van bronnen beweert dat het een AIVD-agent (informant) is.

Terreurverdachte Samir A. blijft zich op zijn zwijgrecht beroepen. Dat zei hij tegen het Haagse gerechtshof. Maandag dient het hoger beroep tegen de vrijspraak van de 19-jarige A. voor het voorbereiden van aanslagen in Nederland. De zitting is uit veiligheidsoverwegingen in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp.

Samir A. die onlangs opnieuw met zes andere verdachten is gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van aanslagen, heeft daar nu wel een andere reden voor als bij de rechtbank. Die nieuwe overweging wilde hij nog wel met het hof delen.

Zwijgen

"Bij de rechtbank geloofde ik, dat ik hoe dan ook zou worden veroordeeld. Maar dat is niet gebeurd", stelde hij. "Nu is er geen belastend bewijs, dus kan ik het beste zwijgen." Ook gaf Samir A. aan dat hij het Nederlandse rechtssysteem "nog steeds haat". "Ik denk wel dat de rechters hun werk met overtuiging doen."

Het gerechtshof heeft voor deze zaak extra onderzoek laten doen om te kijken of de spullen die bij A. thuis werden gevonden, wel of niet hadden kunnen worden gebruikt voor een aanslag. De rechtbank in Rotterdam vond na de eerste behandeling van deze zaak namelijk, dat het Openbaar Ministerie (OM) meer dan alleen intenties van Samir A. op tafel had moeten leggen voor een veroordeling. Hij had volgens de deze rechtbank niet de juiste spullen in huis om aanslagen te plegen.

Hoger beroep

Het gerechtshof behandelt maandag het hoger beroep. Deze zaak valt nog onder de oude terrorismewetgeving. Daarom is het moeilijker voor het OM om de plannen van Samir A. te bewijzen, dan dat het met de huidige wetgeving zou zijn.

Politie en justitie doen er sinds 2003 alles aan om de 19-jarige terreurverdachte veroordeeld te krijgen. Tot nu toe zonder succes. Er hangt hem naast deze zaak in hoger beroep echter een nieuwe strafzaak boven het hoofd. Samir werd ruim twee weken geleden met zes andere verdachten opgepakt, omdat hij met hen opnieuw aanslagen aan het voorbereiden zou zijn.

AIVD

Uit ambtsberichten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bleek volgens het OM dat A. op zoek was naar automatische vuurwapens en explosieven. Justitie vermoedt dat dit keer een aantal landelijke politici en het gebouw van de AIVD in Leidschendam doelwit waren.

"Bij de rechtbank geloofde ik dat ik hoe dan ook zou worden veroordeeld. Maar dat is niet gebeurd", stelde hij. "Nu is er geen belastend bewijs, dus kan ik het beste zwijgen."

Hogeschool Leiden

De school van Samir A., de Hogeschool Leiden, heeft maandag laten weten dat Samir het komende jaar niet meer welkom is. Dat besluit is genomen in verband met de toegenomen onrust die ontstond op de school na de laatste arrestatie van de jongeman.

De school heeft de 5500 studenten en 500 personeelsleden zondagavond via een e-mail ingelicht over de maatregelen tegen de terreurverdachte. "De orde en de veiligheid binnen de hogeschool brengen met zich mee dat hem de toegang tot de hogeschool moet worden ontzegd", aldus de schoolleiding.

Regelement

De school stelt dat het deze maatregel kan nemen op grond van de eigen reglementen. Dat Samir A. nog niet is veroordeeld, zou de beslissing niet in de weg staan. "Er dient eerst duidelijkheid te komen over het verloop van de strafzaken voordat een beslissing genomen kan worden over een mogelijke terugkeer op de hogeschool".