RAMALLAH - Het Israëlische leger heeft zaterdagavond iedereen die zich in het belegerde en grotendeels verwoeste complex van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Arafat bevindt, opgedragen direct naar buiten te komen. Arafat heeft eerder op de dag laten weten dat hij alle Palestijnse organisaties oproept een einde te maken aan gewapende aanvallen op Israëlische burgers.

Het leger waarschuwde dat zich een "enorme explosie" ging voordoen. Dat heeft een journalist van het Franse persbureau
AFP

"Met de handen omhoog"

Via luidsprekers gelastte het leger in het Arabisch de ingesloten Palestijnen "direct één voor één met de handen omhoog naar buiten te komen, omdat er een enorme explosie gaat plaatsvinden". De soldaten hebben ook omwonenden van het complex opgeroepen hun huizen te verlaten, om dezelfde reden.

Arafat heeft gezworen niet te zullen zwichten. "We zullen niet knielen. Ik hoop dat God me de eer van het martelaarschap gunt. Niemand wordt uitgeleverd aan Israël." De Palestijnse leider zei dat per telefoon tegen Ahmed Tibi, een Arabisch lid van het Israëlische parlement.

Menens

Premier Sharon van Israël heeft een voorstel van de Verenigde Staten afgewezen om Palestijnse onderhandelaars in het complex toe te laten voor besprekingen die een eind moeten maken aan de impasse. Volgens Palestijnse woordvoerders wil Sharon niet onderhandelen. Hij eist de volledige overgave van de ongeveer twintig verdachte Palestijnen die volgens hem in het complex verblijven. "Het is hem menens", aldus een woordvoerder.

In het hoofdkwartier zitten, behalve Arafat, nog zo'n tweehonderd mensen als ratten in de val. Zij hebben nog maar een paar vertrekken tot hun beschikking; de meeste gebouwen, ook een deel van het pand waarin Arafat zich bevindt, zijn met bulldozers en explosieven verwoest.

Gespannen

Arafat deed zijn oproep om de aanslagen te staken in een communiqué dat door het Palestijnse persbureau
WAFA

De Palestijnse minister van Financiën, Salam Fayad, omschreef zaterdag de toestand in het kantoor van Arafat als "gespannen, moeilijk en heel ernstig". Hij deed dat in een telefoongesprek met het Franse persbureau AFP vanuit het belegerde gebouw.

Fayad bevestigde dat zich in het gebouw ongeveer 250 personen bevinden en dat op tien meter afstand Israëlische tanks staan geposteerd. De belegerden hebben op dit moment nog voldoende water en levensmiddelen, zei de minister. "Maar wij weten niet hoe lang wij het kunnen uithouden."

Explosies

Zaterdagochtend vonden er drie zware explosies plaats waarbij een gebouw van het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken verwoest werd. Het gebouw waar Arafat zich bevindt, is het enige bouwsel dat is overgebleven van het complex dat er voor eind maart dit jaar nog stond.

Isoleren

De secretaris van het Israëlische kabinet, Gideon Saar, wilde zaterdag niet uitsluiten dat de Israëlische strijdkrachten het kantoor van Arafat gaan bestormen. "Wij bespreken operationele opties niet en ook niet de manier waarop wij ons doel willen bereiken", zei hij op de radio. "Onze doelen zijn duidelijk: Ten eerste Arafat isoleren, ten tweede de gezochte terroristen te pakken en ten derde de Palestijnen laten boeten voor de laatste zelfmoordaanslagen."

Verboden

Israël heeft zaterdag zeker twee Palestijnse topfunctionarissen verboden naar het omsingelde kantoor van president Arafat te gaan. Dat heeft onderhandelaar Saeb Erekat, een van de twee, gezegd.

Hij vertelde dat de nummer twee van Arafats PLO, Mahmud Abbas (Abu Mazen), een negatief antwoord op zijn verzoek aan de Israëlische minister van Defensie, Ben-Eliezer, had gekregen. Zelf had hij een verzoek ingediend bij minister van Buitenlandse Zaken, Peres, maar ook die ging niet door de knieën.

Ben-Eliezer heeft volgens de Israëlische radio tegen Abu Mazen gezegd dat Israël niet van plan is Arafat te verbannen en hem ook niet fysiek wil aanpakken.

/NIEUWSIsrael sloopt Arafats hoofdkwartierIsraëli beschieten hoofdkwartier van Arafat