WARSCHAU - Beoogd premier Kazimierz Marcinkiewicz van Polen presenteert maandag een minderheidsregering. Dat zei hij zondagavond laat. Hij verklaarde verder dat het overleg om een meerderheidskabinet te vormen gewoon doorgaat.

"Ik ben ervan overtuigd dat verdere gesprekken ons dichter bijeen brengen en uiteindelijk succesvol zullen zijn", zei Marcinkiewicz van de Orde en Rechtvaardigheidspartij op de televisie. "Zoals ik eerder heb beloofd, presenteer ik morgen (maandag) een minderheidsregering."

Mislukte poging

Eerder op de avond mislukte een ultieme poging van de leiders van de conservatieve Orde en Rechtvaardigheidspartij (PiS) en het liberale Burgerplatform (PO) om toch nog tot een meerderheidscoalitie te komen. Zij gaven geen commentaar bij hun vertrek uit de residentie van de aarstbisschop van Gdansk waar het overleg plaatshad.

De beide partijen wonnen vorige maand de parlementsverkiezingen met de belofte samen een regering te vormen en de corruptie aan te pakken. Maar de gesprekken liepen vorige week vast. De partijen konden het onder meer niet eens worden over de verdeling van de ministersposten.

Zaterdag liet Marcinkiewicz weten dat hij spoedig een minderheidsregering zou gaan vormen. Hij riep toen het Burgerplatform op de begroting van de nieuwe regering voor het jaar 2006 te steunen. Volgens welingelichte kringen wil de nieuwe premier de voormalige hoogleraar economie, Teresa Lubinska, aanstellen als minister van Financiën. Andrzej Mikosz zou als minister belast worden met de privatisering van staatsbedrijven.