AMSTERDAM - Personeel van het detentiecentrum op Schiphol-Oost wist dat de situatie in de cellenblokken onveilig was. Meerdere malen hebben bewaarders bij de leiding aangedrongen op verbeteringen. Volgens bewaarders is er gerommeld met het alarmsysteem.

De directie was op de hoogte, blijkt uit schriftelijke meldingen die in het bezit zijn van de Volkskrant. Volgens de toezichthouders die, zoals de krant maandag bekendmaakte, uit angst hun baan te verliezen anoniem willen blijven, was de ramp te verwachten. "Niemand luisterde."

Afgelopen donderdag was in het televisieprogramma Nova al een bewaarder te horen die kritiek spuide op de veiligheidssituatie van het complex, waar een fatale brand woedde. Hij vertelde dat er 's avonds en 's nachts altijd maar een paar bewakers waren, dat er dan traag of helemaal niet werd gereageerd op oproepen uit de cellen en dat er wel eens loze brandalarmen waren, waar niet iedereen goed op reageerde.

De nooddeuren van in elk geval de vleugels J en K zouden zijn ontkoppeld van het alarmsysteem. Daardoor zouden de deuren bij brandalarm niet zijn opengegaan. Bij een werkend systeem hadden de gevangenen, nadat zij uit hun cellen waren bevrijd, via deze noodvoorzieningen de afdeling kunnen verlaten.

Volgens het personeel heeft de leiding dat systeem geblokkeerd, omdat het brandalarm te vaak afging tijdens 'prullenbakbrandjes'.