RIJWIJK - Sinds de moord op Theo van Gogh een jaar geleden, is de politiek bereid harder op te treden tegen potentiële terroristen. Dat vindt een ruime meerderheid (63 procent) van de Nederlanders. Dat staat in een zondag gepubliceerd onderzoek van Maurice de Hond , gehouden in opdracht van het NOS Journaal.

Een kwart (25 procent) van de Nederlanders vindt dat de moord op de cineast door de regering voorkomen had kunnen worden. Een jaar eerder was dat nog 43 procent. Ruim driekwart (76 procent) zegt zich veilig te voelen. Vlak na de moord op Van Gogh was dat 61 procent.

Vrijheid van meningsuiting

Het aantal mensen dat vindt dat in Nederland geen vrijheid van meningsuiting meer bestaat, daalde van 53 tot 38 procent. De Hond stelt dat vooral onder aanhangers van rechtse partijen deze gedachte bestaat. Op de dag van de moord dacht 64 procent van de Nederlandse bevolking dat Van Gogh door een individu om het leven was gebracht. Nu stelt 59 procent dat dit het werk van een groep is geweest.

Uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van RTL Nieuws bleek zaterdag dat Nederlanders juist weinig merken van de antiterreurmaatregelen van de overheid. Van de ondervraagden gaf 31 procent aan tevreden te zijn over de maatregelen die volgden op de moord op Van Gogh en de aanslagen in Madrid.