JENIN - Israëlische militairen hebben zondag een lid van de militante Palestijnse beweging Islamitische Jihad gedood. De 21-jarige Arshad Abu Zeid kwam om tijdens een schietpartij met militairen die zijn huis in Qabatiya op de Westelijke Jordaanoever hadden omsingeld, aldus Palestijnse bronnen.

Een zelfmoordterrorist uit deze plaats vlakbij de stad Jenin blies zichzelf afgelopen week op in de Israëlische stad Hadera. Daardoor kwamen vijf Israëliërs om het leven.

Helikopters

Tijdens de operatie van zondag in Qabatiya zette het Israëlische leger twee helikopters in. Ook gebruikten de militairen dertig jeeps. Een tweede militant raakte volgens de bronnen gewond. Vier Palestijnen werden gearresteerd.

Een woordvoerder van de Islamitische Jihad reageerde boos op het nieuws. Volgens de zegsman heeft Israël ,,opnieuw het bestand gebroken''.

Raketaanvallen

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van de dood op het escalerende geweld van de afgelopen week tussen Israël en de Islamitische Jihad. Enkele uren voor de dodelijke schietpartij liet de beweging weten dat het raketaanvallen op Israël zou stoppen. Een leider stelde echter als voorwaarde dat Israël de ,,agressie'' zou staken.

Israël en de militante islamitische beweging hebben de afgelopen week over en weer raketten afgeschoten. Het geweld begon met de dood van de leider van de Islamitische Jihad maandag. Woensdag beëindigde een zelfmoordaanslag het leven van vijf Israëliërs. In de daaropvolgende luchtaanvallen kwamen negen Palestijnen om.

Zondag werd ook bekend dat Israëlische militairen drie hoge Palestijnse militanten hebben gearresteerd, die onderweg waren van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever. Ze zouden daar een groep willen opleiden om raketten af te vuren op Israël, meldden Israëlische media. De arrestaties zouden begin oktober hebben plaatsgevonden in de Negev-woestijn.