UTRECHT - Enkele 'duizenden' Nederlanders dreigen in het nieuwe jaar fors in inkomen achteruit te gaan door de trage invoering van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA ), de opvolger van de WAO. Dat meldde de vakbond FNV Bondgenoten zondag.

"Wij krijgen over dit onderwerp veel verontrustende telefoontjes van onze leden", aldus voorzitter H. van der Kolk. De WIA geldt vanaf 1 januari 2006 alleen voor mensen die sinds 1 januari 2004 ziek zijn geworden. Na twee jaar ziekte is de werkgever niet langer verplicht om het salaris door te betalen en keurt uitkeringsinstantie UWV de zieke werknemer.

Bijstand

FNV Bondgenoten stelt dat het mogelijk nog tot de zomer van 2006 gaat duren voordat het UWV alle keuringen heeft afgerond. "In de tussentijd dreigt de bijstand voor veel mensen en dat betekent vaak een enorme achteruitgang in inkomen", zei Van der Kolk. "Wij vinden dat het ministerie van Sociale Zaken hier snel iets aan moet doen. Er moet een noodvoorziening komen."

Minister De Geus van Sociale Zaken ontkent dat er sprake is van een probleem. Volgens zijn woordvoerster heeft het UWV de zaak voor zover bekend onder controle. Er is derhalve geen aanleiding voor een noodfonds, aldus De Geus.