AMSTERDAM - Het VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali vindt dat de illegale vreemdelingen die de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol van nabij hebben meegemaakt een verblijfsvergunning moeten krijgen. Volgens haar is er sprake van een humanitaire ramp.

De betrokken illegalen mogen daarom niet naar hun land van herkomst worden gestuurd, zei Hirsi Ali zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Ook burgemeester Cohen van Amsterdam vindt dat.

'Voorbarig'

VVD-Kamerlid Visser, die namens z'n fractie over het asielbeleid gaat, is het niet eens met z'n partijgenoot Hirsi Ali, die integratie in haar portefeuille heeft. Hij vindt haar uitspraken "voorbarig". Visser wil eerst de feiten rond de brand kennen voordat hij conclusies wil trekken. Zolang de resultaten van de onderzoeken naar het drama niet bekend zijn, "voel ik er nog helemaal niets voor". Volgens het Kamerlid zal de VVD-fractie de kwestie dinsdag bespreken.

Generaal pardon

Oud-burgemeester Van Thijn van Amsterdam pleitte er zaterdag in dagblad Trouw al voor de betrokken illegalen een verblijfsvergunning te geven. Daardoor wordt het volgens hem ook veel eenvoudiger om een lijst met namen van slachtoffers op te stellen en de nabestaanden op te sporen. Van Thijn was ten tijde van de Bijlmerramp burgemeester en toen heeft een zogeheten generaal pardon goed gewerkt, zei hij.

Premier Balkenende zei vrijdag zich voor te kunnen stellen dat gepleit wordt voor verblijfsvergunningen, maar het kabinet heeft daarover nog niet gesproken. De premier was behoedzaam in zijn uitspraken, omdat hij geen valse verwachtingen wil wekken bij de vreemdelingen.

Verdonk

Ook minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) wil zich nog niet over de kwestie uitlaten. Ze wil eerst de uitkomsten van de onderzoeken naar de brand afwachten, zei haar woordvoerder zondag.