DEN HAAG - Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) heeft te weinig aandacht voor de structurele problemen in de jeugdzorg. In plaats van geld te steken in de ontwikkeling van een computersysteem om kinderen te volgen, moet ze zorgen dat er minimum kwaliteitseisen komen, met alarmbellen die gaan rinkelen als de zorg er niet aan voldoet. Net als in de verpleeghuiszorg. Dat stelt Tweede-Kamerlid Van Miltenburg (VVD) zondag.

"Iedereen klaagt over de bureaus jeugdzorg. Ze zijn te bureaucratisch en het is niet duidelijk of ze doen wat ze moeten doen", zegt Van Miltenburg. Zij vindt dat de sector samen met de Inspectie voor de Jeugdzorg minimum normen moet opstellen. "Die kunnen ze dan bij de bureaus Jeugdzorg aan de muur hangen. Dat helpt ze ook bij het organiseren van het werk."

Kwijtraken

Van Miltenburg vindt het zonde om nu 25 miljoen euro te steken in een computersysteem dat er voor moet zorgen dat de instellingen van elkaar weten wie zich met welk kind bemoeit. Dit systeem moet ook voorkomen dat kinderen "kwijtraken" als ze bijvoorbeeld verhuizen. Dat zou in 2007 klaar moeten zijn. "Je moet een ziek systeem, en de jeugdzorg is op dit moment behoorlijk ziek, niet vragen om een computersysteem in te voeren en denken dat je daarmee problemen oplost." Dat geld, stelt zij, kan veel beter gebruikt worden. Bijvoorbeeld om de wachtlijsten voor de jeugdzorg weg te werken.

Zij noemt verder het "schrijnend" dat de staatssecretaris moet aankloppen bij het Leger des Heils om de wachtlijsten bij de meldpunten voor kindermishandeling (AMK) te kunnen wegwerken. "Blijkbaar kan het Leger dat wel. Ik wil weten wat de staatssecretaris daar voor conclusies aan verbindt." Zelf trekt de liberale politica de vergelijking met een garage. "Als het daar een soepzooitje is, dan breng je je auto naar een andere garagehouder."

Van Miltenburg ziet de stap naar het Leger als een erkenning van de staatssecretaris dat de AMK's gefaald hebben. Ze vindt het goed dat de staatssecretaris het Leger inschakelt om de kinderen te helpen, maar stelt dat de bureaus Jeugdzorg daar dan wel zelf de rekening voor moeten betalen.