AMSTERDAM - Verzekeringsmaatschappijen overwegen om een speciale nachtpolis voor de weekeinden in te voeren voor automobilisten die net hun rijbewijs hebben gehaald. De maatschappijen zeggen hiermee het alcoholmisbruik te willen tegengaan, schrijft De Telegraaf zondag.

Jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar zijn samen met ouderen boven de zeventig de grootste risicogroep in het verkeer, stelt het Verbond van Verzekeraars. De schadefrequentie van deze groep ligt veertig procent hoger dan bijvoorbeeld bij mensen in de leeftijdsgroep eenendertig tot veertig jaar.

Speciaal tarief

Met het invoeren van de nachtpolis wil verzekeraar Centraal Beheer Achmea jongeren ontmoedigen om op vrijdag en zaterdag tussen 23.00 en 06.00 uur achter het stuur te kruipen. Voor deze uren zou een speciaal tarief komen. Jongeren die op deze tijden met hun auto rijden, moeten hiervoor een tarief betalen dat overeenkomt met de kosten van een taxi of nachttrein, meldt de krant. De verzekeraar wil met behulp van een GPS-systeem controleren hoeveel kilometers verzekerden in de nacht rijden.

Naast de leeftijd is ook het gewicht van de auto van invloed op de schadelast. Een automobilist met een zware auto, dient vaker een hoge claim in dan iemand met een lichtere auto.