BAGDAD/BAQUBA - In Irak zijn zaterdag opnieuw tal van doden gevallen door aanslagen. De bloedigste aanslag was in de sjiitische stad Howaider. Daar vielen zeker 25 doden toen een bomauto ontplofte in de omgeving van de moskee, de markt en het koffiehuis. Howaider ligt in de omgeving van de stad Baquba, 60 kilometer ten noordoosten van Bagdad.

De aanslag gebeurde omstreeks zonsondergang, toen veel mensen op straat waren om inkopen te doen. Er zijn zeker veertig gewonden. De bom zat volgens de politie in een pick-upvrachtwagen.

In de stad Baquba zelf werd een aanhanger van de radicale sjiitische geestelijk Muqtada al-Sadr neergeschoten door een onbekende. Daar vielen rebellen ook een controlepunt van de Iraakse strijdkrachten aan, waardoor zeven Iraakse militairen gewond raakten.

In Latifiya ten zuiden van Bagdad ontdekte de politie de lijken van zeven vermoorde Irakezen, onder wie drie politiemannen. Alle slachtoffers waren geblinddoekt en hun handen waren op de rug samengebonden.

In Kirkuk kwamen twee politiemannen tijdens een patrouille om, toen een bom langs de weg ontplofte toen zij met hun auto langskwamen.

Landmijn

Een Amerikaanse soldaat kwamen in het noorden van het land om het leven door de ontploffing van een landmijn. Vier van zijn collega's raakten gewond. De Amerikaanse strijdkrachten deelden zaterdag ook mee dat donderdag twee Amerikaanse militairen in het westen van land waren gedood door rebellen.

Vijf leden van de Iraakse veiligheidsdiensten stierven zaterdag door twee aanslagen. Zeven anderen raakten gewond, meldden bronnen binnen de diensten.

Opstandelingen beschoten zaterdagochtend een controlepost van het Iraakse leger ten noorden van Bagdad. Daardoor stierven drie militairen. Ook drie opstandelingen kwamen door de schotenwisseling om.