NEW DELHI/DEN HAAG - Een reeks bomaanslagen in de Indiase hoofdstad New Delhi heeft zaterdag meer dan zestig mensenlevens geëist. De ontploffingen hadden plaats op twee drukbezochte markten en in een bus. Meer dan 150 mensen raakten volgens de laatste berichten gewond. Een onbekende groep eist de verantwoordelijkheid van de aanslagen op.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vooral vrouwen en kinderen zouden door de bommen die vermoedelijk verstopt zaten in een motorfiets of een riksja en in een tas het leven hebben verloren. Ook verscheidene buitenlanders zouden zijn getroffen door de ontploffingen, meldde het Indiase persbureau Press Trust of India. Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bekend.

De drie ontploffingen deden zich aan het eind van de middag met een tussenpoos van enkele minuten voor. Eerst ontplofte een bom op de markt van Paharganj, in het centrum van de stad. Naar schatting elf mensen kwamen om door klap op de bazaar vlak naast het centraal station.

Korte tijd later ging een explosief af op de markt Sarojini Nagar in het zuiden van de hoofdstad. Naar schatting veertig mensen verloren het leven op de volgepakte markt. Een felle brand brak uit na de explosie. "Er waren twee buitenlanders die in brand stonden en mij smeekten om hulp. Maar ik verkeerde in een shock. Ik kon ze niet helpen", aldus een winkelier. "Mensen renden in paniek rond. Ik gooide sjaals op mensen omdat ze in brand stonden", verklaarde een andere uitbater op dezelfde markt.

Divalifeest

In de drukke straten van New Delhi ontstond paniek. Er waren veel mensen op de been om inkopen te doen voor het populaire hindoestaanse Divalifeest (lichtjesfeest), dat dinsdag begint. Op last van de autoriteiten zijn alle markten en bazaars in de hoofdstad onmiddellijk gesloten. De bevolking heeft het advies gekregen binnen te blijven.

Criminele daad

Volgens de Indiase premier Singh gaat het onmiskenbaar om terroristische aanslagen. Hij noemde ze "een criminele daad" die zeker niet onbestraft zal blijven. "Geen enkele terrorist kan het winnen van het volk van India", verzekerde de geschokte regeringsleider. Sporen van het explosief RDX zijn aangetroffen op de markten en in de bus.
Grote ravage in New Delhi

De politie van de Indiase hoofdstad New Delhi heeft zeker 22 verdachten gearresteerd in verband met de bomaanslagen van zaterdag. Dat meldden Indiase politiebronnen zondag.

Verscheidene mensen zouden op het centraal station van de hoofdstad zijn opgepakt. Anderen konden worden ingerekend op busstations en andere treinstations. Over hun identiteit of achtergronden is nog niets bekendgemaakt. Door de aanslagen verloren 61 mensen het leven. Ongeveer tweehonderd mensen raakten gewond.

Radicale islamieten die streven naar een onafhankelijk Kashmir, hebben in het verleden herhaaldelijk aanslagen gepleegd in India. Het land wordt evenwel ook geregeld getroffen door sektarisch geweld tussen hindoes en sikhs waardoor veel mensen omkwamen. Het 14 miljoen inwoners tellende New Delhi wordt hoofdzakelijk bevolkt door Hindoes. Er is ook een omvangrijke minderheid van 1,7 miljoen moslims.

Dodental stijgt

Het dodental van de aanslagen in New Delhi is gestegen naar 65. Dat meldde de lokale zender NDTV zaterdagavond. Volgens het mininsterie van Volksgezondheid, dat het dodental overigens op 55 houdt, raakten zeker 152 mensen gewond door de aanslagen.

Spanning stijgt

Een Nederlandse ooggetuige, die momenteel in een hotel in New Delhi verblijft, ziet het normale langzaam terugkeren. "Op dit moment lijkt het leven weer normaal hier, veel Indiers zijn toch op pad om inkopen te doen voor het festival. Een aantal winkels op de bazaar zijn nog gesloten, maar voor veel mensen geldt dat ze toch iets moeten verdienen. De Indiers die ik tot nu toe gesproken heb zijn er gelaten onder en veel geven de schuld aan de Moslims, waardoor de spanning hier stijgt. Tijdens de bom op deze bazaar zijn alleen twee Israelische toeristen lichtgewond geraakt, die zich vervolgens niet wilde laten behandelen in het ziekenhuis."

Inquilab

Een onbekende groep met de naam Inquilab (revolutie) heeft zondag de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in New Delhi opgeëist. Woordvoerder Ahmed Yar Gaznavi van Inquilab zei tegen de lokale Indiase media dat meer aanslagen zullen volgen tot alle Indiase militairen uit de regio Kashmir zijn vertrokken.

Al-Qaeda

Volgens Indiase televisiezenders is Inquilab een afsplitsing van de militante islamitische groepering Lashkar-e-Taiba. Deze organisatie zou banden hebben met al-Qaeda en wil dat Kashmir zich volledig losmaakt van India. Kashmir is verdeeld in een Pakistaans en Indiaas deel.