AMSTERDAM - De politie in Parijs heeft zaterdag veertien mensen aangehouden na een tweede nacht van rellen in een voorstad van Parijs. Deze rellen braken uit nadat twee jongeren waren geëlektrocuteerd toen ze zich tijdens een achtervolging door de politie verstopten bij een transformatorhuisje.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Woedende jongeren staken vrijdagnacht in de voorstad Clichy-sous-Bois auto's en winkels in brand en gooiden stenen naar de politie. De autoriteiten melden dat hierbij ten minste vijftien politieagenten en één journalist licht gewond zijn geraakt.

Kalmte

Volgens de autoriteiten heeft vrijdagnacht een onbekend persoon het vuur geopend op een voertuig van de oproerpolitie. Honderden politieagenten werden bijeen geroepen en tot kalmte gemaand.

Traangas

De landelijke Franse televisie liet vrijdagmiddag beelden zien van het geweld, waarbij te zien was dat politieagenten traangas gebruikten en de relschoppers stenen gooiden en grote vuilniscontainers omgooiden. Negentien mensen zijn gearresteerd; vijf zijn later weer vrijgelaten, melden de autoriteiten.

Vredesmars

Duizenden inwoners van de voorstad liepen zaterdagochtend mee in een door de burgemeester geleidde vredesmars. De mars liep tussen het stadshuis en het transformatorhuisje waar de jongens waren omgekomen toen zij zich verstopten voor de politie.

De rellen in Clichy-sous-Bois, ten noordoosten van Parijs, begonnen met een aanval op de brandweer, die was opgeroepen om hulp te bieden aan de slachtoffers, onder wie ook een jongen die zware brandwonden had opgelopen.

Onderzoek

Minister Nicolas Sarkozy van binnenlandse zaken zei dat de politie ontkent dat ze de twee jongeren achterna zaten, en dat zij in de omgeving een onderzoek aan het houden waren naar een gepoogde overval.

Probleemwijken

Sarkozy heeft de misdaadbestrijding tot speerpunt van zijn beleid gemaakt. Eerder deze week kondigde hij aan dat in probleemwijken extra agenten van de oproerpolitie worden gestationeerd en dat agenten die 's avonds in de wijk patrouilleren worden uitgerust met videocamera's.