SANTO DOMINGO - Bij een opstand in de gevangenis van La Vega in de Dominicaanse Republiek zijn zeker 28 doden gevallen. Ongeveer vijftig gevangenen raakten gewond. Dat hebben de autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

Het oproer in La Vega, op ongeveer 125 kilometer ten noorden van Santo Domingo, was de hevigste in de geschiedenis van het land. Een woordvoerder van de politie vertelde dat een aantal gedetineerden 's morgens had geweigerd hun cel te laten doorzoeken op wapens of ander verboden bezit. Om de razzia te verhinderen, hadden de gevangenen matrassen en ander brandbaar materiaal in brand gestoken. De brandweer uit La Vega moest uitrukken om de grote brand die daarop uitbrak te bestrijden.

Steekwonden

Een aantal van de in de rook en vlammen omgekomen gevangenen had ernstige brandwonden, maar anderen vertoonden ook steekwonden. Ongeveer 25 zwaargewonde gedetineerden zijn naar ziekenhuizen gebracht. De autoriteiten zijn bang dat het dodental nog oploopt.

Overvol

President Hipólita Mejía van de Dominicaanse Republiek heeft een onderzoek gelast naar de gebeurtenissen in de gevangenis. Het complex is gebouwd voor tweehonderd gevangenen, maar huisvestte er ten minste 580.