De rechtbank in Rotterdam houdt woensdagmiddag de eerste twee supersnelrechtzittingen met verdachten van de rellen van afgelopen vrijdag. Het Openbaar Ministerie verdenkt een 29-jarige man uit Delft en een 26-jarige vrouw uit Spijkenisse van openlijke geweldpleging. Zij zouden voorwerpen naar de politie hebben gegooid.

Het OM zou ook een zaak tegen een 21-jarige Rotterdammer behandelen, maar maakte woensdagochtend bekend dat die zaak op een later tijdstip wordt behandeld door een meervoudige kamer. Uit nieuwe informatie in het onderzoek is volgens het OM gebleken dat de verdachte zich aan meer strafbare feiten schuldig heeft gemaakt.

Dit moet nader onderzocht worden, vindt het OM. De feiten zouden zo ernstig zijn dat de zaak aan drie rechters moet worden voorgelegd.

Een protest tegen het 2G-beleid ontaardde vrijdag op de Rotterdamse Coolsingel in een ware veldslag. De politie verrichtte 49 arrestaties.

In het nauw gedreven agenten zagen zich genoodzaakt te schieten, waardoor vier mensen gewond raakten. Eén agent raakte dusdanig gewond dat hij naar een ziekenhuis moest worden gebracht. Veel andere agenten liepen lichte verwondingen op.

Supersnelrecht hoort bij het lik-op-stukbeleid van politie en OM. Het wordt zo genoemd als verdachten binnen drie tot zes dagen voor de politierechter worden gebracht.

Dinsdag zijn bij de rechter-commissaris in Rotterdam al vier verdachten voorgeleid. Drie van hen blijven voorlopig vastzitten. Het gaat om twee Rotterdammers van 29 en 33 jaar oud en een 19-jarige man uit Schiedam.

Bekijk helikopterbeelden van de rellen in Rotterdam
40
Bekijk helikopterbeelden van de rellen in Rotterdam