BERLIJN - De vertrekkende Duitse bondskanselier Gerhard Schröder overweegt op te stappen als lid van de Bondsdag en zich helemaal uit de actieve politiek terug te trekken. Dat meldde het weekblad Der Spiegel zaterdag in zijn online-editie.

Volgens Der Spiegel heeft Schröder tegen vrienden binnen de SPD gezegd dat hij niet zoals zijn voorganger Helmut Kohl nog een hele termijn als afgevaardigde op een van de achterste banken in de Bondsdag wil zitten. Hij heeft dat ervaren als onwaardig.

Plaats vrijmaken

Hij zou gezegd hebben dat voormalige bondskanseliers hun plaats in het parlement moeten vrijmaken voor jonge, aanstormende politici.

Wanneer de 61-jarige Schröder zijn vertrek officieel bekendmaakt, wil hij nog niet zeggen. Binnen de SPD gaat men er - aldus Der Spiegel - vanuit dat hij op zijn laatst eind volgend jaar zijn mandaat neerlegt.

Memoires

Voor Schröder staat vast dat hij na zijn vertrek een zogenoemd oud-bondskanselierskantoor betrekt. Voormalige kanseliers hebben recht op kantoorruimte, secretariële ondersteuning en adviseurs. Op korte termijn zou hij geen idee hebben voor een baan in het bedrijfsleven, maar zou hij zich willen bezighouden met het schrijven van zijn memoires.

Hij heeft volgens Der Spiegel van zeker een grote Duitse uitgever een aanbod gekregen.