WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft vrijdag zijn Duitse ambtgenoot Joschka Fischer opgebeld om zijn verontwaardiging te uiten over de uitspraken van de Duitse minister van Jusitie Herta Däubler-Gmelin. Zij vergeleek de methoden van president Bush met die van Hitler.

Woordvoerder Philip Reeker van Buitenlandse Zaken van de VS berichtte over de telefonische discussie, maar gaf verder geen details. Ook ging hij niet in op het feit dat de Duitse minister heeft ontkend dat ze de gewraakte vergelijking heeft gemaakt.

Methode

Op een persconferentie in Berlijn heeft Däubler-Gmelin vrijdag herhaald dat ze weliswaar de naam Hitler had genoemd, maar dat ze de persoon Hitler niet wilde vergelijken met Bush. Het regionale dagblad Schwäbisches Tagblatt schreef eerder dat de minister op een verkiezingsbijeenkomst met vakbondsleden kritiek had geleverd op de plannen van Bush om Irak aan te vallen. "Bush wil de aandacht afleiden van zijn binnenlandse problemen. Dit is een geliefde methode. Dat heeft Hitler ook zo gedaan", zei ze volgens de krant.

Däubler-Gmelin zei dat ze de Amerikaanse ambassadeur had gebeld om hem te zeggen dat ze verkeerd geïnterpreteerd was. Ze benadrukte daarbij veel prijs te stellen op goede betrekkingen tussen Duitsland en de VS.

Verkiezingscampagne

Die relatie heeft al te lijden van de verkiezingsstrijd in Duitsland. Bondskanselier Gerhard Schröder is fel tegenstander van een oorlog tegen Irak en schermt daar ook mee in zijn verkiezingscampagne. Dat levert hem wel kiezers op, maar de Amerikaanse senator en buitenlandspecialist Jesse Helms heeft Schröder ervan beschuldigd dat hij de Duits-Amerikaanse relatie schaadt.