DEN HAAG - Justitie verdenkt een accountantskantoor in Waalre van belastingfraude. De fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD heeft er dinsdag een huiszoeking gedaan, waarbij de directeur is aangehouden. Ook bij twee van zijn cliënten, PSV-trainer Guus Hiddink en oud-PSV-directeur Fons Spooren, heeft de dienst huiszoeking gedaan.

Hiddink en Spooren zijn niet aangehouden, maar justitie beschouwt beiden wel als medeverdachte. Dat heeft persofficier A. Speijers van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag gezegd. Hij bevestigde daarmee een bericht in de Telegraaf. Het functioneel parket houdt zich onder meer bezig met grote fraudezaken.

Hiddink is verbolgen over de zaak. "Ik wil er met nadruk op wijzen dat er geen sprake is van fraude. Het is meer een administratieve zaak. Ik heb in mijn ogen altijd keurig belasting afgedragen. Ik heb een schoon geweten." De trainer van PSV wilde niet diep ingaan op de affaire. "Het is een fiscaal dispuut, dat ik heb overgehouden aan mijn tijd als bondscoach van Zuid-Korea."

Kantoorvilla

Over de aanleiding van de huiszoeking in de monumentale kantoorvilla van het Kantoor Van den Boomen Accountants kon Speijers niets zeggen. De opgepakte directeur, belastingadviseur S. van den B., is vrijdag weer op vrije voeten gesteld, aldus Speijers. De FIOD-ECD handelde onder gezag van het functioneel parket.

Heel vervelend

Mededirecteur H. Mullenders van het accountantskantoor kon mede wegens zijn geheimhoudingsplicht niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Hij zei het wel "heel vervelend" te vinden dat er een onderzoek naar mogelijke onjuiste belastingopgaven gaande is. De huiszoeking, die overigens in goede orde verliep, noemde hij een "zwaar overtrokken" actie. Volgens Mullenders had justitie ook een normaal boekenonderzoek kunnen doen.

Ontucht

Spooren is in een andere zaak nog altijd verwikkeld in een procedure met justitie. Hij ging begin augustus in cassatie bij de Hoge Raad tegen zijn veroordeling voor het plegen van ontucht met minderjarige jongens in een plantsoen in Eindhoven.

Het gerechtshof in Den Bosch had hem daarvoor in juli vijftien maanden cel opgelegd, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Het hof sprak Spooren vrij van poging tot zware mishandeling.