ISLAMABAD - De Nederlandse militaire hulpdelegatie voor Pakistan is zaterdag gearriveerd in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De 34 militairen werden op het vliegveld onthaald door de Amerikaanse vice-admiraal J. Stufflebeen, de hoogste verantwoordelijke voor de NAVO-operatie in het rampgebied.

Nederland is de eerste NAVO-lidstaat die op deze schaal actief is in Pakistan. Drie legervliegtuigen brachten naast de militairen ook onderdelen van een noodhospitaal naar Islamabad. Het laatste vliegtuig arriveerde rond 16.00 uur plaatselijke tijd. Zondag wordt het materieel over de weg overgebracht naar de zwaargetroffen stad Bagh, ten noorden van Islamabad.

Verzoek

Het veldhospitaal is afkomstig van het mariniersbataljon dat de afgelopen drie maanden verkiezingssteun leverde aan de ISAF-missie in Afghanistan. De Nederlandse regering reageert met de levering van het hospitaal op een verzoek van de Pakistaanse autoriteiten aan de NAVO-lidstaten om steun.

Naschok

Pakistan is zaterdagochtend opgeschrikt door een forse naschok van de aardbeving van drie weken geleden. Volgens seismologen had de naschok een kracht van 5,5 op de schaal van Richter.

Het was de zwaarste naschok van de ongeveer dertig schokken die in het afgelopen etmaal zijn gemeten. Het epicentrum van de naschok lag ongeveer 120 kilometer ten noorden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Volgens een woordvoerder van het Pakistaanse seismologisch instituut zijn 1060 naschokken gemeten sinds het land op 8 oktober werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter.