CASTRICUM - Conferencier, imitator en stemkunstenaar Frans van Dusschoten is dinsdag in zijn woonplaats Castricum op 72-jarige leeftijd overleden. Een woordvoerder van Joop van den Ende Theaterproducties heeft dat zaterdag gemeld.

Van Dusschoten kreeg begin jaren '70 nationaal succes als aangever voor grappen van André van Duin. Het duo werkte nauw samen met het theaterbureau Spotlight van de toen nog onbekende producent Joop van den Ende.

Groot succes

Van Dusschoten en Van den Ende bedachten het concept voor de revue, waarbij het oorspronkelijk het idee was om Van Duin te laten fungeren als aangever. De rolverdeling werd echter al snel omgedraaid, met groot succes als gevolg.

Fabeltjeskrant

Tussen 1968 en 1989 leende Van Dusschoten zijn stem aan diverse karakters uit de tv-serie De Fabeltjeskrant. In dat kinderprogramma voorzag hij onder anderen Meneer de Uil, Willem Bever, Momfer de Mol en Chico Lama van een stemgeluid. Hij was ook actief voor andere populaire kinderprogramma's als Paulus de Boskabouter en de Smurfen (Brilsmurf en Knutselsmurf).

In 1972 haalde hij als Willem Bever de tweede plaats in de hitparade met Hup daar is Willem met de waterpomptang. Naar verluidt was Van Dusschoten gesteld op Willem Bever en Knutselsmurf omdat hij zelf nogal onhandig was.

Voorstellingen

Frans Joseph van Dusschoten werd op 6 augustus 1933 geboren in Amsterdam. Hij volgde de mulo en de hbs, waarna hij aan de slag ging als bediende in een uitgeverij in Amsterdam. Hij debuteerde als artiest in een variétéprogramma met onder anderen Lou Bandy en Kees Pruis. Hij verzorgde ongeveer vierhonderd voorstellingen voor het leger en begon in 1955 op te treden als conferencier. Hij gaf voorstellingen in het theater en op de radio, totdat hij begin jaren '70 landelijk doorbrak.

Onderscheidingen

De kleinkunstenaar speelde in films als Ik ben Joep Meloen en De Boezemvriend. Van Dusschoten werd in 1995 onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg twee keer de Gouden Televizierring. Dat gebeurde in 1969 voor De Fabeltjeskrant en in 1975 voor het tv-programma Dag, dag, heerlijke lach (samen met André van Duin).

Anonimiteit

In 1993 ging Van Dusschoten met pensioen en trok hij zich terug in de anonimiteit in zijn woonplaats Castricum. Bij het Televizierringgala vorige week vrijdag liet hij nog wel van zich horen als Meneer de Uil.

Elsje Scherjon, die in De Fabeltjeskrant de stem van Juffrouw Ooievaar voor haar rekening nam, zei zaterdag op Radio 1 dat haar vroegere collega onlangs nog was geopereerd wegens een ernstige nierziekte. Toch kwam de dood van Van Dusschoten voor haar als een verrassing. "Hij was genezen", aldus een bedroefde Scherjon. "Daarover waren we juist zo blij en opgelucht".

Privacy

Vermoedelijk heeft Van Dusschoten de buitenwereld niet meer op de hoogte gesteld van de laatste gezondheidsproblemen. "Hij was erg gesteld op z'n privacy", aldus de woordvoerder van Joop van den Ende Theaterproducties.

Frans van Dusschoten wordt zaterdag gecremeerd. Alleen zijn naaste familie, onder wie zijn vrouw, twee dochters en kleinkinderen zijn daarbij aanwezig.