CAIRO - Een 14-jarige Egyptenaar dreigt in Saudi-Arabië geëxecuteerd te worden wegens de moord op een kind van drie. Volgens een verklaring vrijdag van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is de rechtszaak tegen de jongen niet eerlijk verlopen.

Het incident gebeurde in Damman en in juli kreeg Ahmad de doodstraf.Zowel de ouders van de dader als het slachtoffer zijn van Egyptische herkomst. De ouders van het vermoorde kind weigeren bloedgeld te accepteren waardoor de doodstraf zou vervallen.

Druk

Volgens Human Rights Watch is de jongen door de politie onder druk gezet en kreeg hij geen bijstand van een advocaat. Ondanks het feit dat hij nog maar dertien was ten tijde van de moord, is hij veroordeeld als een volwassene op basis van zijn diepe stem en de aanwezigheid van schaamhaar.

Rechten

Saudi-Arabië heeft de Conventie van de Rechten van het Kind ondertekend. Die verbiedt de doodstraf voor misdaden gepleegd door kinderen jonger dan achttien jaar. Nog zeker vier anderen wacht in Saudi-Arabië de doodstraf voor misdaden die zij pleegden toen ze minderjarig waren.