RAMALLAH - Een Israëlische scherpschutter heeft vrijdagochtend een Palestijnse politieagent in het hoofdkwartier van Yasser Arafat in Ramallah doodgeschoten. De man stond vlakbij een raam toen hij door een kogel werd getroffen. Dat is bekendgemaakt door Palestijnse veiligheidsbronnen.

Het Israëlische leger heeft, na een unaniem besluit van de regering, het Palestijnse hoofdkwartier donderdagavond omsingeld direct na de zelfmoordaanslag op een bus in Tel Aviv. Bij die aanslag vielen vijf doden en zeker zestig gewonden. Israël vermoedt dat zich in het pand gewapende Palestijnen verbergen.

De Palestijnen hadden al gemeld dat donderdagavond twee bewakers van Arafat gewond waren geraakt door Israëlische kogels. Israël bevestigde slechts een gewonde.

De Palestijnse minister Nabil Shaath hield vrijdag de Israëlische premier Sharon verantwoordelijk voor de recente Palestijnse aanslagen in Tel Aviv en Umm al-Fahm. Daarbij zijn in totaal zes Israëliërs gedood. De aanslagen zijn volgens Shaath het bewijs van het falende beleid van Sharon.

"De agressie, de moorden, de verwoesting en het bloedvergieten dat Sharon ons volk bracht, maken het zeer moeilijk om het Palestijnse volk onder controle te houden. Vooral omdat Sharon alleen al vorige maand 85 Palestijnse burgers, onder wie 43 kinderen, heeft gedood."