RIJSWIJK - De Nationale Recherche heeft vrijdag een 28-jarige terreurverdachte in Rotterdam gearresteerd. De man wordt volgens het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten van de zogenoemde Hofstadgroep. Het gaat om de man van wie volgens het televisieprogramma Netwerk verdachten uit de Hofstadgroep hebben gezegd dat hij een 'informant' van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het landelijk parket benadrukt dat het geen enkele aanwijzing heeft dat deze persoon voor de AIVD werkt.De inlichtingen- en veiligheidsdienst zelf reageert niet op dit bericht.

Handgranaat

De als 'informant' getypeerde man heeft volgens Hofstadverdachte Jason W. de handgranaat geleverd die vorig jaar november twee leden van een arrestatieteam ernstig verwondde in het Haagse Laakkwartier. Dit heeft W. volgens het televisieprogramma Netwerk tegen de redactie van KRO's Reporter gezegd.

Explosieven

W. vertelde Reporter verder dat deze man, B., veelvuldig bij hem en zijn kompaan Ismael A. over de vloer kwam. De vermeende AIVD-handlanger zou hen in september vorig jaar handgranaten hebben overhandigd. Toen een Haags arrestatieteam W. en A. in hun woning in het Laakkwartier wilden aanhouden, werd een van de explosieven naar de politiemensen gegooid.

De vermeende leverancier van de granaten is volgens de KRO een 28-jarige Rotterdammer van Marokkaanse afkomst. Hij zou in diverse terreuronderzoeken in beeld zijn geweest, maar de man is tot recent nooit als verdachte aangemerkt.

Verraden

Terreurverdachte Samir A. die twee weken geleden opnieuw werd aangehouden op verdenking van het voorbereiden van aanslagen, heeft ook met de redactie van Reporter gesproken. In die gesprekken gaf A. eveneens aan dat B. "naar zijn stellige overtuiging" voor de AIVD werkt en hem in 2004 heeft verraden.

Ontkomen

Samir A. werd in juni 2004 ook al gearresteerd voor het voorbereiden van terroristische aanslagen en medeplichtigheid bij de overval op een Rotterdamse supermarkt in april vorig jaar. 'Informant' B. zou volgens Samir A. een van de twee daders van deze overval zijn geweest. Hij is degene die is ontkomen, stelt A. Het landelijk parket zegt dat wordt onderzocht of de vrijdag aangehouden man inderdaad heeft deelgenomen aan deze overval.

Samir A. werkte in de overvallen supermarkt als vakkenvuller. Hij zou het magazijn van binnenuit hebben geopend om de daders binnen te laten.

De rechtbank in Rotterdam sprak Samir eerder dit jaar vrij voor het voorbereiden van aanslagen, wegens gebrek aan bewijs. Maandag dient het hoger beroep in deze zaak.

Voorarrest

De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag overigens twee van de zeven terreurverdachten vrijgelaten, die twee weken geleden werden gearresteerd. De vijf andere verdachten moeten voorlopig in voorarrest blijven. Onder hen is ook Samir A.

Volgens de AIVD was A. nu op zoek naar wapens en explosieven. Hij bereidde met anderen aanslagen voor op een aantal politici en het gebouw van de AIVD, vermoedde de dienst. De verdachten werden aangehouden in Den Haag (drie), Amsterdam (twee), Almere en Leiden.

Het gaat om zes mannen en een vrouw variërend in leeftijd van 18 tot 30 jaar.