DEN HAAG - Minister Veerman heeft de jacht met lokeenden en eendenkooien met ingang van maandag verboden. De maatregel geldt alleen in die gebieden waar trekvogels langskomen, zo heeft het ministerie van Landbouw vrijdag bekendgemaakt.

Daarnaast mogen pluimveehouders in die gebieden hun dieren alleen nog kraanwater geven. Oppervlaktewater kan mogelijk besmet zijn door wilde vogels.

Aanleiding voor de maatregelen is de dreiging van vogelgriep in Nederland. Vanaf maandag moeten ook vergunningen worden aangevraagd voor het houden van vogeltentoonstellingen, keuringen en wedvluchten. Tentoonstellingen, shows, en wedstrijdvluchten met sier- en loopvogels of postduiven zijn vanaf maandag in beginsel verboden. De organisatoren kunnen een ontheffing aanvragen bij de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Dit moet ten minste acht dagen vantevoren gebeuren.

De maatregelen zijn de Nederlandse uitwerking van besluiten die eerder deze week door de veterinaire experts van de Europese Unie in Brussel zijn genomen.