WASHINGTON - De stafchef van de Amerikaanse vice-president Cheney, Lewis Libby, is aangeklaagd voor belemmering van de rechtsgang, meineed en het afleggen van een valse verklaring. Libby diende vrijdag meteen na de bekendmaking van de aanklacht door een rechtbank in Washington zijn ontslag in. Hij wil de aanklachten tegen hem gaan aanvechten.

Het is de eerste ontknoping in een al twee jaar durend justitieel onderzoek naar het bewust lekken van de naam van een geheim agente. Waarnemers spreken over een nieuwe tegenslag voor president Bush. Het onderzoek is nog niet voorbij. Speciaal aanklager Fitzgerald benadrukte dat de zaak van groot belang is voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

Gelekt

Libby wordt vervolgd voor zijn rol in het schandaal rond de Amerikaanse geheime dienst CIA. De identiteit van CIA-agente Valerie Plame werd in 2003 gelekt naar de pers. Het onthullen van de naam van een geheim agent is in de Verenigde Staten een misdrijf.

Gevangenisstraf

De belangrijkste adviseur van Cheney wordt ervan verdacht te hebben gelogen tegen de jury die de zaak onderzoekt. Volgens de aanklager kan Libby (55), als hij schuldig wordt bevonden, dertig jaar gevangenisstraf en een boete van 1,25 miljoen dollar krijgen.

Volgens de rechtbank zijn vooralsnog geen andere regeringsfunctionarissen in staat van beschuldiging gesteld. Dat betekent dat een topadviseur van president Bush die ook in verband is gebracht met de zaak, Karl Rove, voorlopig vrijuit gaat.

Rove zelf had eerder vrijdag tegen de nieuwszender CNN gezegd dat hij nog wel onderdeel uitmaakt van het onderzoek. Speciaal aanklager Fitzgerald concentreerde zich op de vraag of Libby en Rove tijdens ondervragingen meineed hebben gepleegd.

Hak

De twee topadviseurs golden in de Amerikaanse media al een tijdje als degenen die de naam van Plame onthulden. De Witte Huis-medewerkers zouden haar bewust hebben genoemd. Ze wilden waarschijnlijk Plames man, de ex-ambassadeur Joseph Wilson, een hak te zetten.

De oud-diplomaat bestreed beweringen van de regering-Bush dat de Iraakse dictator Saddam Hussein uranium had proberen te kopen in Afrika. Libby speelde achter de schermen een belangrijke rol bij de beslissing van Washington om Irak binnen te vallen.

Ernstig

De CIA-affaire is koren op de molen voor de oppositionele Democraten. Zij noemen de aanklacht zeer ernstig. De regering-Bush heeft inlichtingen verzonnen en gemanipuleerd om haar zaak voor een oorlog in Irak te versterken, reageerde de leider van de Democraten in de Senaat, Reid.

Kanditatuur

Het is de zoveelste tegenslag voor de Amerikaanse president. Behalve kritiek op de manier waarop Bush reageerde op de Katrina-ramp in New Orleans was er deze week het nieuws van het 2000e Amerikaanse slachtoffer in Irak. Bovendien moest Bush' kandidaat voor het Hooggerechtshof, Harriet Miers, haar kandidatuur terugtrekken.