DEN HAAG - Goed nieuws voor de mensen die met een schuldgevoel rondlopen, omdat ze louter groente uit pot, blik of diepvriesvak eten: de keukenslaven die uren op verse groente staan in te hakken zijn niets gezonder af dan degenen die kiezen voor de zogenaamde gemaksgroenten. Uit onderzoek dat het Voedingscentrum vrijdag bekend heeft gemaakt, blijkt dat verse groente zwaar wordt overschat.

Zestig procent van de Nederlanders denkt dat verse groente na bereiding meer vitamines en mineralen bevat dan diepvriesgroente. Tachtig procent meent dat vers meer voedingswaarde heeft dan groente in pot of blik. Allemaal fout, zo stelt het Voedingscentrum. Diepvriesgroente is even gezond als de verse soortgenoot en groente uit pot of blik doet daar weer nauwelijks voor onder.

Een ander misverstand is volgens het centrum dat er gezonde en minder gezonde groenten bestaan of dat rauwkost beter is dan gekookte groente. Het Voedingscentrum zet een actie op touw (Wijs met groenten) om de misverstanden bij de consument uit het hoofd te krijgen. Ook wil het centrum benadrukken dat iedereen elke dag twee ons groente zou moeten eten, terwijl de gemiddelde Nederlander slechts 130 gram groenvoer per dag binnenkrijgt.